En tanke om progressioner och regressioner

En tanke om progressioner och regressioner

Veckans sista bloggpost är väldigt kort och enkel och är en liten påminnelse för när vi försöker anpassa träningen till vår klient och se till att det blir på rätt nivå. Den kommer inspirerad av en fråga jag fick idag och dagens lärdom är egentligen väldigt enkel - om du ska göra en övning enklare se då till att den är likartad den övningen vi försöker bli bättre på.

Frågan löd så här. Om vi ska göra en regression på en armhävning och göra den enklare kan vi då köra ett diamantgrepp med händerna men exempelvis upphöjt mot en bänk?

Självklart kan vi göra det! Men bör vi göra så? Vi behöver börja med att se över vad som sker i en traditionell armhävning. Den rörelsen har oftast en horisontal adduktion i axelleden tillsammans med en extension i armbågen. Det är framförallt en bröst och triceps driven övning.

Om vi skalar ner övningen genom att göra den mot en bänk flyttar vi tyngdpunkten och det blir betydligt mycket enklare. Det här är ett bra exempel på att göra en övning enklare. Personligen skulle jag nog föredra att vi gör den på knäna istället för att ta bort lite av vikten i övningen och verkligen se till att arbeta i samma lägen som vid en traditionell armhävning men det är inte lika viktigt.

Den större frågan i detta fall är om det är nödvändigt att ha armarna som en diamant? Och bör det vara enklare? Det är faktiskt snarare tvärtom. Håller vi smalare i övningen kommer den att bli mer dominant för triceps jämfört med pectoralis. Då har vi tagit ett steg ifrån att hålla övningen i samma kategori som vi försöker förenkla.

Slutresultatet är ganska simpelt och i linje med hur vi introducerade denna text. Om vi ska försöka förenkla en övning försök att hålla den i samma rörelseplan och med likartad rörelse till den övningen vi försöker uppnå.

Vill du också lära dig göra biomekaniska analyser för att klura ut hur du bäst gör en övning enklare eller svårare för din klient? Läs gärna vår bloggpost “subjektiv biomekanisk analys i fyra enkla steg” eller lyssna på vårt fantastiska avsnitt av PT-Podden “hur du gör en biomekanisk analys”.