Då gjorde jag bort mig som PT

Inom alla yrken finns det ypperliga lägen att göra bort sig. Personlig tränare är inget undantag.
Det är mänskligt att göra misstag och det viktiga är att man lär sig något och att man inte gör om samma misstag flera gånger. I det här blogginlägget ska jag berätta om några misstag jag hunnit med genom mina år som PT.

  1. Glömma bort kunden
    Nej, jag pratar inte om att glömma bort att jag bokat in en kund. Detta är något jag faktiskt aldrig gjort. Visst händer det att kommunikationen brister och att klienter kollar fel på schemat men har man ett bra system med bokning samt påminnelser minimerar man den risken. I mitt exempel ska jag istället berätta om hur jag glömmer bort vem min klient är. Det kanske låter omöjligt men i mitt fall lyckades jag faktiskt.
    När jag hoppade på mitt första PT-jobb hittade jag ett riktigt bra system för att sälja timmar. Redan första veckan hade jag sålt hundratals timmar och hade runt 30 nya klienter. Självklart är det kul när det börjar bra men i just detta fall började det kanske lite för bra. En dag när jag kom till gymmet berättade receptionisten att min första kund hade kommit och att personen gått in i gymmet för att värma upp. Jag gick in i gymmet för att leta rätt på klienten men av de 30-40 personer som var i gymmet just då kände det inte som jag hade träffat någon av dem tidigare. Jag fick gå in i schemat för att kolla namn. “Anders Eriksson” gav mig inte så många ledtrådar förutom att jag kunde utesluta alla kvinnor. Jag letade rätt på mina konsultationspapper och fick fram att Anders var 45 år gammal. Jag kunde utesluta en person till. Jag fick skamset gå till receptionen och fråga om de kunde beskriva min klient men jag fick ingen hjälp där. Tillslut fick jag gå fram till en person och fråga rakt ut om de hade bokat PT. Som tur är gick jag fram till rätt person och det enda konstiga måste varit min fråga om bokning, som måste varit självklart för klienten. Pinsamt!

  2. Spegeln
    Det går nog redan att gissa var detta inlägg kommer sluta. Det var eftermiddag och prime-time på gymmet jag jobbade på. Att få tag på ett ledigt rack var mer troligt än att vinna jackpot. Dock hade gymmet några flyttbara rack som aldrig användes för att de var så instabila. Jag hämtade ett av dessa för att kunna få till mina set knäböj med klienten. Förutom att det var svårt att få tag på utrustning vad det även ont om plats. Längst inne i hörnet bland fria vikterna lyckades vi hitta 2 kvm att hålla oss på. Trots platsbristen lyckades vi få till några riktigt bra set knäböj. Sista set avslutades på 80kg vilket innebär en 20kg samt en 10kg platta på varje sita. På ett stabilt rack är det inga problem alls att plocka av både 20 och 10 på en sida utan att stången tippar. På det här racket visste jag att det var en gamble. Jag tänkte ändå att jag skulle ta en chansning för att slippa gå gram och tillbaka en extra gång. “Håller jag handen på stången kan den omöjligt tippa” tänkte jag. Spoiler: Det kunde den! Stången smäller i marken, viktskivan rullar bort mot spegeln och skapar en spricka på ca en meter. Dunsen från viktskivan hade gjort att majoriteten av människorna i gymmet tittade på oss (mig). Pinsamt!

  3. SMSet
    Nu för tiden kommunicerar jag endast via e-mail med mina klienter. Det fanns dock en tid då jag skickade SMS. Man vet att ett SMS alltid kommer fram och att det till 99% säkerhet klickas på. Så vill du få fram något viktigt till din klient så är det ett säkert kort.
    De flesta av mina klienter gillar att jag är hård mot dem. Jag talar om för dem när jag tycker att de gjort bra ifrån sig och jag talar om för dem när jag inte är nöjd med vad de presterat. De vet också att jag inte kommer censurera något jag säger till dem. Det ska dock nämnas att detta är majoriteten av mina klienter. Jag har även klienter i 70-80 årsåldern som kommer till mig för t.ex. rehab.
    Under semestern tycker jag om att kontakta mina klienter lite då och då. Jag upplever att de sköter sig lite bättre och att man kommer igång med träningen snabbare när semestern väl är slut. Några dagar in i semestern fick jag feeling och skickade iväg ett SMS till en av mina mest vältränade klienter som jag tränat i 5-6 år: “Nu håller du igen på kosten i veckan tjockis. Vill inte se att du rullar in i gymmet nästa gång vi ses”.
    Du gissade rätt. SMSet gick INTE till rätt klient utan till en av mina 70-åringar.
    Ett klassiskt misstag men inget som inte ett snabbt telefonsamtal räddade upp =)

göra bort sig i gymmet
Jobba som PTAndreas Hurtig