Vad gymmen kan göra för att behålla oss PTs

Vad gymmen kan göra för att behålla oss PTs

I träningsbranchen har det alltid varit hög omsättning på personal. En personlig tränare som kommer till ett nytt gym är sällan kvar mer än ett år. Efter detta går personen vidare till nästa gym, sen till nästa gym och brukar normalt sett bli egenföretagar efter ett par misslyckade försök med att vara anställd. Detta skulle jag säga stämmer för 90% av alla personliga tränare. De andra 10% av tränare stannar kvar på samma gym i 5+ år och verkar trivas jättebra.
Att en PT byter arbetsplats är inte bra för någon. Det är inte bra för personliga tränaren att behöva byta. Det är inte bra för gymmet att behöva träna upp ny personal. Det är inte bra för klienter att antingen byta PT eller byta gym. Alla förlorar.
Så vad kan gymmen göra för att få sina tränare att stanna längre? Här kommer mina bästa tips

1. Ge en bättre lön
Om gymmet tar över 1000kr för en PT timmen men betalar personliga tränaren 200kr i timmen blir det inte riktigt rätt. Visst tillkommer skatt, sociala avgifter, administration samt marginal för gymmet. Men Gymmet ska inte tjäna mer än personliga tränaren på varje timme. Höj lönen!

2. Erbjud vidareutbildning
Riktiga personliga tränare vill bli bättre och bättre på sitt jobb. Påbyggnadsutbildningar kostar inte mycket för ett gym. En utbildning för 2000kr kan dras av plus att företaget får tillbaka momsen. Förutom att man får en mer kompetent PT på plats får man även en nöjd PT på plats. Inget att fundera på!. Att ha en “fond” för en PT där tränaren får t.ex. 10.000kr per år att spendera på vilka utbildningar tränare vill är en bra lösning.

3. Ge arbetsfrihet
Att styra tränare baserat på gympolicy blir inte bra. Det finns en gymkedja i Sverige där tränaren inte får rekommendera kosttillskott. Jag förstår att man inte vill ha en PT som förespråkar MSM, Aloe Vera, m.m. Men har du som gymägare så pass missinformerade tränare så ligger problemet i din rekrytering och lösningen ligger inte i förbud. En PT vill välja själv hur de lägger upp sin träning och din kostrådgivning.

4. Tillåt verksamhet utanför gymmet
Att förbjuda konkurrerande verksamhet förekommer i nästan alla anställningsvatal så det är inte konstigt att detta finns även för personliga tränare. Dock är det ofta en konstig definition på konkurrerande verksamhet. Det är förståligt att tränaren inte ska kunna jobba som PT även hos gymmet på andra sidan gatan. Att personliga tränaren inte ska få åka till företag för föreläsning eller företagsklass tycker jag dock är fel. Att driva bootcamps utomhus långt borta från gymmet kan inte heller skada på något sätt. Ge personliga tränaren möjlighet att göra sitt jobb roligare samt att tjäna mer pengar.

5. Tvinga inte tränaren till andra arbetsuppgifter
Ofta ser man gymkedjor tvinga sina tränare till andra arbetsuppgifter. Det vanligaste är att kontakta leads. En PT förväntas ringa inaktiva medlemmar för att erbjuda gratis konsultation för att komma igång igen. Vissa tränare tycker detta är super. De får in leads som de kan sälja på. Andra tränare är dock inte alls bekväma med denna “telefonförsäljning”. Det finns ingen anledning till att tvinga någon att ringa samtal. Det är varje tränares egna ansvar att sälja timmar. Om en PT blir fullbokad på endast rekommendationer så bör denna tränare få fortsätta med detta. Att tvinga en PT att städa för att få betalt vid avbokade PT-timmar är självklart väldigt fel också!

Eftersom jag både är personlig tränare och gymägare vet jag att alla dessa punkter är möjliga och kommer skapa en bra miljö att jobba i.

Funderar du på att läsa till att bli Personlig Tränare? Du borde du lyssna på vårt avsnitt av PT-Podden Frågor du bör ställa dig innan du pluggar till PT eller läsa våra bloggposter 5 Studietips för att bli en PT och  6 Tips vid distansstudier.

Vill du bara veta varför det är fantastiskt att vara en PT? Läs vår lista om

Det bästa med att vara PT år 2021


Marknadsföringstrender (27).png
Andreas Hurtig