Briljera på distans
Här kommer ett blogginlägg till dig som vill briljera även på distans. Oavsett om det gäller att hålla PT-online, föreläsa eller genomföra en konsultation finns det några enkla punkter du kan se till att följa för att ge ett bra intryck.
1. Utrustning
Det är ingen hemlighet att kvalitet på ljud och bild är viktigt när det kommer till onlinemöten. Genom åren har vi testat lite olika varianter av både kamera och mikrofon. En webkamera som har fungerat bra är Razer Kiyo. Anledningen till att vi gillar den kameran har med belysning att göra. Om du vill synas så bra som möjligt i bild behövs massvis av belysning. Se till att tända lampor och rikta dem mot dig. Razer har en inbyggd lampa som riktas rakt fram och hjälper till att få bra ljus. När du väljer mikrofon rekommenderas en bordsmikrofon med “uni-direction”-upptag. Vilket innebär att den står framför dig och tar upp ljud som kommer framifrån.
2. Språk
Spela in dina första sessioner. Även om det är jobbigt att lyssna på sig själv lär mas sig massvis genom att göra detta. Några saker att lyssna efter:
Svordomar: Få personer svär medvetet. Många gör det omedvetet tyvärr
”Mellanljud”: Uhmm, ahhh, öhhh. Vi hatar när det blir tyst och skapar något dumt ljud istället. Låt bli det!
Generaliseringar: Alla, ingen, alltid, aldrig, m.m. Om du inte vet att det är sant är det bäst att undvika
Ord som kan kränka: Tyvärr många nu för tiden.
3. Kroppsspråk
Även om det bara är din överkropp som syns i bild kan det vara bra att stå upp. Om du sitter, eller ännu värre ligger ner, kommer det att låta mindre engagerat på andra sidan. Även om du tror att det inte är någon skillnad. Stå upp och gestikulera med händerna som att du skulle stå framför personen. Eftersom du inte träffar personen måste du kompensera för din brist av närvaro på något sätt. Undvik att pilla i håret, klia i ansiktet eller göra något annat konstigt. Tänk att allt spelas in och någon kommer göra ett blooper-wheel av dig efter allt är avslutat.
4. Förberedelse
En självklarhet som är lätt att missa. Det är din skyldighet att se till att allt tekniskt fungerar. Starta programvaran i god tid innan. Se till att ha en backup om det är tekniskt strul med programvaran du tänkt använda. Dubbelkolla att både mikrofon och webkamera fungerar om det ska. Ibland kan dessa behöver underhåll eller uppdateringar. Ställ in ditt ljus och kontrollera att det ser ut som du vill i din omgivning. Ofta har programvarar funktioner för att förbereda sitt möte. Om du börjar med detta 10 minuter innan ditt möte har du tid att fixa det som eventuellt inte skulle fungera.