Presterar vi bättre av att svära?

Presterar vi bättre av att svära?

Först och främst ska denna bloggpost inte bara tas med en nypa salt, utan kanske tio. En ny övergripande studie har kommit som utforskar vilka effekter att svära kan ha på olika utfall. Bland annat tittar man på hur svordomar kan påverka relationen mellan en (i detta fall) fysio och en klient, hur det kan påverka smärta och det mest spännande, prestation. Fan nu kör vi!

Svära och fysisk prestation

Hur fantastiskt hade det inte varit om vi kunde svära oss till att bli starka? Bara skrika “fan fan fan” under ett böj pass och dra ett nytt PB? Ja enligt denna studie kanske det finns något där. När deltagarna utförde ett vanligt syreupptagningstest, så kallat Wingate Anaerobic test såg man att de som svor hade högre maximala och genomsnittliga kraft utvecklingar jämfört med de som inte svor. I en annan studie såg man att personer som regelbundet svor samtidigt som de utförde ett grepp test kunde generera högre kraft än de som inte gjorde det.

Något som är ganska spännande är att man inte kunde se någon förändring i kardiovaskulära eller andra fysiska egenskaper som förändras under testerna. Författarna till studien tror helt enkelt att det har med att vi distraherar oss själva när vi svär vilket gör ansträngningen mer hanterbar.

Men inte vilka svordomar som helst gör skillnad. När de jämförde påhittade svordomar med riktiga svordomar hittade man att det faktiskt måste vara en riktig svordom. Det rekommenderas att man använder svordomar som man annars hade använt om man exempelvis hade slagit i huvudet av misstag. I mitt fall hade det då varit “fan”. De mest vanliga enligt studien (då det självklart är på engelska) är F-ordet och S-ordet. Det tog mig ett tag att klura ut vad S-ordet är men jag antar att det är “shit”.

En sista rolig sak är vart man riktar svordomen. Att svära åt sin fysio eller exempelvis PT har ingen effekt. Tur för oss är det inte troligt att din klient kommer ha någon nytta av att verbalt missbruka dig. Utan de måste verkligen förankra sig i vad det är de gör och svära åt den saken.

Kommer jag att be alla mina klienter börja svära när de styrketränar?

Nja. Det tror jag inte. Dels för att kontextuella faktorer spelar nog väldigt stor roll. Om du inte är van vid att svära kommer troligen inte detta att göra någon skillnad. Dessutom kan det uppfattas som väldigt otrevligt och så bör vi hålla vårt buktryck i flera baslyft. Det jag kommer testa är att börja svära i mitt huvud när jag utför mina lyft och om inget annat för att det verkar väldigt skoj.

En liten disclosure här är att detta är såklart min tolkning av studien applicerad till styrketräning. Om det finns några felaktigheter här är de troligen mina. Gå gärna själv in och läs den huvudsakliga studien. Själv tycker jag bara att det var en ganska rolig grej att skriva om. Fan vad skoj.

Vill du läsa om något vettigt istället? Läs gärna igenom vår bloggpost “Vad är funktionell träning” eller “uppvärmning för styrketräning”.