Vad ska jag ta betalt som PT? - 2022
2019 skrev jag ett inlägg om hur man kan resonera runt prissättning av olika tjänster. Några år har gått och mycket har hänt runt om i världen. Stora delar av världen stängdes ner under coronapandemin, Ryssland har invaderat Ukraina, vi har höjt räntan drastiskt efter att ha haft nollränta länge. vi har 6-7% inflation.
Så att göra en uppdatering av priset som är aktuella för 2022 känns lägligt. Här kommer mina tankar
1. Personlig träning
900 kr / timme. Det är en fin balans mellan för billigt och för dyrt. Om du säljer något för billigt kommer klienten inte ta träningen på lika stort allvar och du som PT kommer inte få speciellt bra lön. Sätter du ett för högt pris kommer du kanske få svårt att få in klienter. Runt 1000kr finns det någon form av mental spärr för många. 1000 låter så väldigt mycket mer än 900 eller 950. Eftersom det är svårt att höja priser för befintliga klienter rekommenderar jag att du redan från start tar betalt vad du tänkt debitera i framtiden. Även om det tar lite längre tid att få ihop dina klienter.
2. Föreläsning för företag
12.000 kr för en timme. Det är mycket arbete runt att ta fram en föreläsning. I framtiden kan du säkert återanvända gamla föreläsningar men det är inget du kan börja räkna på redan nu och inget du ska ta så stor hänsyn till i framtiden. Det är dessutom mest troligen resväg för dig till företaget samt en del frågor som kommer in i efterhand. Så se till att ta betalt. Du ska också komma ihåg att företag har råd att betala för sig. McKinsey publicerade en studie som visar att företag som investerar 1kr i friskvård får 2kr tillbaka. Bättre säljargument än så behöver man inte.
3. Kostupplägg
5.000 kr per upplägg. Ett upplägg är inte bara ett papper med information som klienten ska följa. Du behöver samla in massvis med information för att kunna konstruera upplägget. Hur äter personen idag, vad tycker de om, vad tycker de inte om, när på dygnet har de möjlighet att äta, hur många gånger per dag vill personen äta, är personen öppen för att testa nya saker, m.m. Kost är även det ämne som brukar innebära flest frågor från klienten också. Räkna med att det är mellan 5-10 timmar jobb totalt.
4. PT-Online
1500kr i månaden. Här finns det självklart obegränsat med upplägg att välja på. Det som verkar vanligast är att erbjuda ett färdigt paket för ett fast pris i månaden. Ett paket skulle kunna se ut något liknande detta:
30 minuter samtal i veckan där kost/träning gås igenom. Månadsvis uppdaterade tränings- och kostupplägg, möjlighet att ställa frågor på mail med svar inom 24 timmar. Skillnaden på dina enkla och svåra kunder kommer vara stor. För de enkla kunderna kommer det kännas som väldigt bra betalt med 1500kr i timmen och för er svåra kunderna kommer det kännas som att det är hälften så mycket som du skulle behöva ta betalt. Det är därför viktigt att du har fler klienter så att snittet blir ok.
5. Bootcamp
2000kr/deltagare för 10 veckor. Detta går kanske inte under kategorin personlig träning men det är ändå något som kan vara bra att testa sälja som PT. En snabb uträkning på hur intjäningen skulle kunna se ut:
2000kr x 20 deltagare = 40.000kr. Två gånger 60 minuter i veckan ger 20 timmar jobb = 2000kr i timmen.
Dubbelt så mycket som för en PT-timme men då har du också klart mer jobb än om du endast skulle ha en person. Att som deltagare endast betala 100kr för ett träningspass känns överkomligt. Ett ingångstillfälle på gym kostar oftast 150kr eller mer och då får du bara access till träningsyta.
Att hålla bootcamps är även ett bra sätt att sälja in sig som PT till deltagare.
6. Sportmassage
1000kr/timme. Vanlig massage kostar normalt mellan 600-800kr för en timme. Att be en klient betala 1000kr för en timme är då inte alls orimligt. Tänk också på att det är jobbigt att massera hårt i 60 minuter. Det ska vara lite bättre betalt än en vanlig PT-timme även om massagen inte kräver någon större planering.
Extra läsning:
Moms på personlig träning
Vilken typ av bolag ska en PT ha?
Eget företag eller CoolCompany