Vad är skillnaden mellan styrkelyft och tyngdlyftning?
Vad är skillnaden mellan styrkelyft och tyngdlyftning?
Styrkelyft och Tyngdlyftning är två helt olika träningsformer och idrotter som delar likartade karaktärer. I denna bloggpost kommer vi att förklara vad respektive träningsform är och vem den lämpar sig för.
Styrkelyft
Inom styrkelyft tävlar man i tre lyft. Knäböj, marklyft och bänkpress. Målet på en tävling är att utföra en repetition max av dessa övningar för att lyfta en så tung total vikt som möjligt. För människor som tränar på hobbynivå delar man samma ambition att öka vikten på sina lyft Tränar man på hög nivå kommer troligen passen att vara ganska lång där majoriteten av passen är setvila så att man orkar med nästa lyft. Styrkelyft paras bra ihop med vanlig styrketräning och bodybuilding eftersom att baslyften har bra positiva externaliteter till resten av träningen. Om du vill vara seriös med dina lyft ska du dock räkna med att mycket av tiden kommer att spenderas på just knäböj, marklyft och bänkpress.
För nybörjare brukar man periodisera träningen till att ha lägre vikter och en hel del teknikträning i början för att ganska fort kunna lägga på volym och tyngre vikter.
Tyngdlyftning
Inom tyngdlyftningen tävlar man i två lyft: ryck (snatch) och stöt (clean and jerk). Dessa är troligen de mest tekniskt komplexa övningarna vi kan göra och någon som tränar mycket tyngdlyftning kommer att spendera en hel del tid på teknikträning särskilt när de är nybörjare. Det finn sen hel uppsjö av assistansövningar där inriktningen oftast inte är att bli starkare (även om det sker) utan fokuset ligger på att bli bättre på en särskild del av rörelsemönstret. Även här brukar passen bli ganska långa eftersom att övningarna ställer stora krav på uppvärmningen, rörligheten och tekniken. Bli inte lurad att tyngdlyftare inte gör knäböj däremot. Ofta är tyngdlyftare brutalt starka i high bar back squat och olika variationer av marklyft. Generellt läggs däremot bänken på hyllan.
Tyngdlyftning lämpar sig väldigt bra för någon som vill ha en riktig utmaning och har god rörlighet. Man kan självklart öva på särskilda lyft i kombination med annan typ av träning men generellt krävs det ett större fokus på de komplexa övningarna i början för att få en god start. Tyngdlyftning lämpar sig väldigt bra för idrottare som är i behov av explosiv träning.
Vill du lära dig mer om hur du skapar bra träningsprogram för dessa olika idrotter? Läs vår bloggpost “3 av världens mest kända träningsprogram” för att ta inspiration eller varför inte vår podcast PT-Podden med avsnittet “Allt du behöver veta om hypertrofi”.