Bör alla träna med samma teknik?

Bör alla träna med samma teknik?

Varje rörelse är förknippad med "perfekt utförande" - eller som jag vill kalla det - optimal utförandeteknik. Den optimala prestationstekniken är dock bara ett exempel som tillämpas på varje kropps egenskaper. I vår träning lär vi också ut grundläggande rörelser enligt en viss standard. En standard som följer rörelsens optimala utförandeteknik. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att anpassa övningar och rörelser till klientens förutsättningar. Efter denna introduktion kan man förstås säga att det inte finns rätt eller fel övningsutförande vilket är inte heller helt korrekt. Det är därför viktigt att komma ihåg att fel prestationsteknik inte bedöms utifrån den optimala prestationstekniken, utan utifrån varje individs behov. Vilka faktorer påverkar då huruvida den optimala prestationstekniken är lämplig för en individ eller inte?

Kroppsproportioner

Kroppsproportioner, som längden på lårbenet, ryggen eller underarmen, påverkar hur en viss rörelse ser ut. Knäböj exempelvis kan se helt olika ut på grund av hävstångsarmens längd samt skapa belastning på olika ställen. Även övningar som marklyft eller olympiska lyft behöver anpassas så att klienter rör sig optimalt i relation till sina egna förutsättningar. Det är alltid svårt att säga exakt hur kroppsproportioner kommer att påverka rörelsen eftersom det finns fler faktorer att ta hänsyn till (vilket lyfts upp nedanför). Därför behöver vi ha en bra förståelse för vad vi letar efter i rörelsen så att vi kan coacha klienten mot dessa markeringar i relation till sin egen kropp.

Skador

Skador – både gamla och läkande – kan också påverka de positioner din kund kan verka i. Även om rehabiliteringsprocessen i första hand är läkares och sjukgymnasters ansvar, finns det också många saker du kan tänka på när du tränar med din klient. Till exempel, om en viss rörelse är begränsad på grund av en gammal skada, ta gärna reda på det och försök att hitta alternativa övningar eller anpassa övningsutförandet så att det fungerar.

 

Träningsbakgrund

Var realistisk om din kunds bakgrund. Ens om har tränat sedan barnsben har troligen en annan koordinationsförmåga än den som vill börja träna som medelålders. Det är därför viktigt att du är tålmodig och uppmuntrande i denna process och tar hänsyn till att var och en av dina kunder har en unik bakgrund.

 

Rörlighet

Rörlighet är en möjliggörande faktor, men också en begränsande faktor för kroppen. Till exempel kan rörligheten (eller avsaknaden av sådan) i bröst- eller axelleden ett knäböj bör utföras med en låg eller hög stång. Förvisso förbättras troligen rörligheten när man tränar en särskild övning, men det är också viktigt att identifiera situationer när klienten kan behöva ytterligare mobilitetsövningar.

 

Muskelbalans

Eller ska jag säga muskelobalans? En basketspelares kastande hand, en violinists fiolhand eller en fotbollsspelares "sparkfot" - det finns många exempel! Vissa sporter, yrken och fritidsintressen orsakar bias i kroppen, vilket kan visa sig som muskelsvaghet i vissa rörelser, till exempel. Identifiera situationerna, deras ursprung och fundera på om klienten behöver träna den svagare sidan, till exempel 25 % mer, för att minska muskelobalansen.

Att märka proportioner eller muskelobalans med blotta ögat kräver mycket träning. Däremot är det en bra idé att använda rörlighetstester och styrketester vid en omfattande inledande undersökning så att du har så mycket information om din klient som möjligt. Var aktiv och ivrig och lär dig något nytt. Varje nytt kundmöte är en möjlighet att kartlägga ditt eget kunnande.

Vill du lära dig hur du ska utföra alla övningar så korrekt som möjligt? Börja med att bläddra igenom vår gratis övningsbank. Sedan kan du läsa vår bloggpost ”biomekanik i fyra enkla steg” och sedan titta på filmerna igen. Där har vi biomekaniska analyser för alla övningar vilket ger dig en indikation på vad vi letar efter. Du kan även lyssna på våra PT-Podden avsnitt där vi går igenom hur man ska utföra baslyften.