Hur du behåller fokus och din hälsa under en kris

Hur du behåller både ditt fokus och din hälsa under en kris

Jag vet inte riktigt vem som behöver läsa det här just nu, men om du upplever att det är svårt att vara “on top of your game” på grund av världsomständigheterna eller något annat i livet ska du veta att du inte är ensam. Dagens ämne avviker lite ifrån det vanliga men är väldigt relevant just nu. Man kan inte alltid ge 100% av sinkapacitet men man kan alltid försöka göra det man tror att man kommer må bäst av. Jag hoppas att dagens bloggpost kan hjälpa både dig och dina klienter, nu eller i framtiden.

Håll dig till dina rutiner

Att följa rutiner ökar din känsla av kontroll och säkerhet. Sträva efter att arbeta, studera och fortsätt med dina hobbys. Följ din sömnrytm, ät den välbekanta morgongröten och kör samma väg till jobbet som du har gjort tidigare. Ofta blir vi människor stressade när vi har för mycket val och då kan det vara skönt att försöka fortsätta med sin rutin givet att det känns bra. Det öppnar upp tankekraft för annat.

Uttryck dina känslor och bryt den dåliga känslan

I en kris är det naturligt att uppleva en mängd olika känslor som maktlöshet, sorg och ångest. Det finns inga rätta eller fel känslor, även om våra sinnen kanske försöker hävda det. Du har rätt att vara upprörd och orolig, även om krisen inte drabbat dig eller dina nära och kära personligen. Det är också helt acceptabelt att känna lättnad och tacksamhet över att ditt dagliga liv fortfarande är något normalt eftersom det är säkert. Det gör dig inte till en dålig människa.

Packa inte upp dina känslor inuti dig, utan hitta ditt eget sätt att lossa dem. Det kan till exempel vara att lyssna på musik, idrotta, gråta, dansa eller göra en rasande vårstädning. Låt känslorna komma.

Tillbringa tid med de människor som betyder något för dig

Vi säger inte att du alltid ska vara omringad av människor. Ibland kan det vara skönt att vara själv. Däremot är det oftast inte en bra idé att isolera sig från omvärlden när man går igenom en kris. Ta med en kompis på träningen, gå på en fika eller hälsa på dina föräldrar. Prata öppet om dina känslor så att andra förstår dig och förklara hur du mår om du vill det. Se också till att fråga om andra människors tillhörighet. Vi går alla igenom den här situationen på något sätt.

Kom ihåg att äta

Att äta och få näring i vår kropp påverkar bland annat sömnkvalitet och allmän vakenhet. Det är normalt att aptiten kan gå förlorad under en kris. Att inte äta kan dock göra att krisen känns mer och mer oöverstiglig. Försök att äta flera små måltider om dagen för att ta hand om din kropp och själs välmående. I en situation som denna är det också bra att ge upp några principer och tänka på energi som energi. Om din kropp hellre vill äta en något du vanligt vist inte hade gjort, tillåt det för dig själv. Även om det bara är ett tag.

Glöm inte att vila

Kriser kan påverka sömnkvalitet och kvantitet negativt. Det är möjligt att sömnlöshet, svår trötthet och mardrömmar uppstår i krissituationer. Om detta händer, glöm samhällets krav och ägna all din uppmärksamhet åt din kropp. Om du inte kan sova i din egen säng på natten men du kan det på eftermiddagen, kör! Om soffan i vardagsrummet skriker ditt namn, ge dig själv tillåtelse att somna utan väckarklocka. Om kvaliteten på din sömn har minskat och mängden minskat, försök att minska den totala belastningen i vardagen så att din kropp hinner återhämta sig och anpassa sig till situationen.

Sluta “doom scrolla”

Media är full av dåliga nyheter och bilder som väcker negativa känslor. Det är bra att hålla sig uppdaterad med världens framsteg, men för mycket är för mycket. Så stäng av aviseringar för nyhetsappar, ta bort Twitter-appen från din telefon tills vidare, och istället för nyheter, gräv in i Netflix för en romantisk komedi, läs en bok eller arrangera en brädspelskväll med dina vänner. Det viktiga är att ställa in nyheterna så att du själv aktivt kan välja att gå in och se dem istället för att de söker sig till dig via push-notiser. Dessutom räcker förmodligen 10 minuter per dag om du vill hålla dig uppdaterad.

Lätta dina träningspass

När sinnet är stressat kan kroppen också upplevas stressad. Minska försiktigt intensiteten på dina träningspass. Du kan också byta från ett hårt gympass till Yin Yoga, simning eller promenader tills du känner att dina resurser och nivå är tillbaka. Försök att ta bort kraven på dig själv. Fira att du faktiskt rör på dig istället för att känna ångest om du inte orkar prestera. Var stolt över att du gör det bästa du kan, det är du värd.

Rör dig i naturen

Naturen har en lugnande effekt på det mänskliga sinnet. Lämna dina hörlurar hemma och bege dig till en närliggande naturstig eller liknande. Ta inte detta ur ett sportperspektiv, fokusera på att använda dina sinnen. Vad ser du? Vad luktar du? Vad hör du? Ta till och med med kaffe eller kakao till termosen och snacksbröd i ryggsäcken och försök rensa tankarna under lunchrasten. Naturens lugn kan ha en positiv effekt på en person som utsätts för en negativ flod av information. Även en kort promenad i naturen förbättrar humöret och tillför positiv energi.

Få diskussionshjälp av proffs

Det gäller att vara ärlig mot sig själv och märka när de egna resurserna inte längre räcker till. Om vardagsfunktionen äventyras, det vill säga att du inte kan göra dina läxor eller till exempel inte kan ta dig ur sängen, sök hjälp. I Sverige har vi mycket hjälp för personer som går igenom en kris. Du kan använda appar som “min doktor” eller liknande för att prata med någon direkt. Du kan läsa mer om det här.

Var inte rädd för att ta hjälp av någon om du känner att du behöver det. Sänk kraven på dig själv och försök att ta tid till att vila. Håll dina vanliga rutiner så mycket du kan om det känns bra och låt dig själv bara få vara i stunden ett tag. Vi går alla igenom saker och det är så det är.