Jag har halkat efter i mina studier

Jag har halkat efter i mina studier

Oroa dig inte. Det har hänt oss alla någon gång. Ibland blir livet inte som vi har tänkt. Därför har vi på IntensivePT ett stort supportnät för dig som har halkat efter. Oftast är det svårt att komma igång igen när man har flera timmar av föreläsningsmaterial att gå igenom. Här kommer några konkreta tips som kommer att göra det enklare för dig att komma igång med dina studier och klara ditt mål att ta din PT-Licens!

Gå med i uppsamlingsgruppen

Det är lättare för oss att hålla kontakt med flera personer om alla är med i en gemensam grupp. Därför har vi skapat en uppsamlingsgrupp på Facebook för alla som har hamnat efter. Fråga en kontaktperson hos oss för uppgifter dit och sök till gruppen. Där postar vi bland annat studietips, vi har ordnat studybuddies och släpper uppdaterat/nytt spännande material.

Fundera på vad din motivation var när du anmälde dig till utbildningen

Väldigt ofta tappar vi motivation för att vi glömmer bort varför vi vill göra någonting. Var din ambition att arbeta som PT? Var det att hjälpa dina vänner eller din familj? Var det för att du tyckte det var intressant? De som halkar efter är oftare de som går utbildningen för sin egna skull. Då rekommenderar jag direkt att sänka kraven på dig själv. Gå igenom de föreläsningar du tycker är roliga först och sen ta det som är lite tuffare.

Det är enkelt att säga jag vill ha en licens. Det du behöver komma ihåg är jag vill ha en licens för att. Skriv den orsaken någonstans där du ser den varje dag. Häng upp den på kylskåpet eller i kontoret.

Skapa en plan

Det här är väl det viktigaste. Om du räknar med ca 100h av studier innan du kan känner att du har grepp på allt material och är redo att eventuellt starta en examination eller börja använda vår workbook behöver du planera in hur du ska ta det igenom detta material. Du behöver helt enkelt delmål annars kan det vara överväldigande.

Det vi behöver göra är att koppla bort vår studiemotivation från en känsla till en vana. Det får inte handla om “idag har jag lust att studera” utan det behöver bli separata delmål som vi kan tackla även om studiemotivationen inte finns där. Vi behöver disciplin och det skapar vi enbart genom att öva och sätta en begränsning till vad vi ska klara av.

Beroende på hur långt du har kommit i utbildningen behöver du ta reda på vad som finns kvar. Om du har 100h av föreläsningar att titta på bör du dela upp det här i delmål. Exempelvis hur många timmar kan du studera på en dag? Om det är två timmar betyder det att det kommer ta dig 50 dagar att ta dig igenom allt föreläsningsmaterial. Få inte panik utan skriv ner det på en lapp. “Jag ska kolla på 2h av föreläsningar varje dag”. Börja där. Skapa den planen och håll dig till den. Då blir det enklare när motivationen släpper.

Skriv ner vad du tyckte var svårt och gå vidare

Första gången du ser alla föreläsningar ska du undvika att fastna på svåra saker. Vi försöker förklara utbildningen som ett pussel. Det första du behöver göra är att ta reda på alla ramar som finns runtomkring pusslet. Det gör du enklast genom att ta dig igenom alla föreläsningar. Det är ungefär samma sak som att skapa själva ramen till pusslet och sortera upp bitarna i färger. Du vet inte vart de ska men du har sorterat upp allt för dig själv. Vissa bitar kan du platsa direkt och andra behöver du fundera lite längre på vart de ska ligga. Likadant behöver du ge det lite tid att smälta materialet för att sedan återuppta saker du tyckte var svårt. Börja med helheten och sen gå in på detalj på det du tyckte var svårt.

Hitta en bra studieteknik för dig

Finns det någon tid du kan studera som just nu inte utnyttjas? Exempelvis på vägen till eller från jobbet? Kan du gå upp en timme tidigare och reservera den tiden för studier? Eller en timme senare? Kan du lyssna på föreläsningarna medans du går till gymmet? Kan du planera in en timme promenad varje dag och studera då?

Boka in tider i din kalender

Reservera tider du kan studera i din kalender. Stäng av din telefon om du kan. Berätta för din familj att du ska studera. Eventuellt byt miljö om du tycker det är svårt att studera hemma. Gå på ett café eller ett bibliotek. Glöm inte hörlurarna och att lyssna på lugn musik. Personligen tycker jag musik utan text är bäst eftersom att jag annars fastnar på att lyssna på låten. Men det är väldigt personligt såklart.

Lycka till nu och kom ihåg att inte stressa för mycket. Den här utbildningen kan du ta i ditt egna tempo. Du har säkert massor av krav på dig från alla håll och kanter. Lyssna gärna på PT-Podden då och då med relevanta avsnitt som både är roliga och kommer att motivera dig i dina studier. Här har vi till exempel hur du gör en biomekanisk analys, Allt du behöver veta om bicepsträning eller ta lite inspiration av Världens mest kända träningsprogram.

Det viktiga är att göra en plan och sedan hålla dig till den. Ingen kan göra jobbet åt dig. Så ge järnet och säg till om du fastnar längst vägen, vi finns här för dig.

Karl Gullö