Coaching Tips - Undvik ordet "inte"

Undvik ordet "inte"

När vi ska lära ut träning är det viktigt att vi är tydliga. Om vår klient inte förstår vad vi menar eller blir förvirrade är chanserna stora att deras inlärning går långsamt. I värsta fall kan det leda till att klienten blir omotiverad eller tappar intresset för sin träning. Men med hjälp av vår nya serie “Coaching Tips” kommer du inte att falla i den fällan. Tvärt om kommer du att vara extremt tydlig och strukturerad så att dina klienter når sina mål snabbare och håller sig helt motiverade till sin träning. Först ut - undvik ordet inte.

Jag kommer inte att skriva “säg inte inte” för det är bara för ironiskt. Logiken bakom argumentet är att om du talar om för klienten att de “inte” ska göra någonting är det väldigt lätt att de kommer bort ordet “inte” och minnas det som att de ska göra på ett visst sätt. Dessutom kan det enkelt bli så att vi ger klienten två instruktioner om vi använder ordet inte. Om ni ser här:

“Du ska inte stå så smalt i knäböj. Ställ dig bredare”.

Här kommer möjligen en person att komma ihåg att det finns två sätt att komma ihåg hur man gör ett knäböj. Det ena är att de står smalt och att det andra var att de skulle stå brett. Vilket var det de skulle göra nu igen?

Om vi tar det ett steg längre är det även mer pedagogiskt att trycka på vad vi ska göra. Om vi förklarar vad klienten behöver göra ger vi dem en uppgift. Om vi förklarar vad de inte behöver göra innan de ens nödvändigtvis gjort det slösar vi bara tid. Dessutom öppnar vi upp för möjligheten att klienten kanske hittar på något de inte ens hade tänkt göra. Exemplet “tänk inte på en rosa elefant” fungerar ganska bra för att illustrera denna poäng.

Om vi avrundar med en viss pedagogik till varför man bör ge tydliga instruktioner är det för att undvika att förvirra sin klient. Genom att förklara vad de “inte” ska göra innan de ens har provat får de inte ens en chans att göra rätt från början. Men då är den stora frågan - vad gör vi om de faktiskt gör fel då?

Här är det enklast att använda verbala, visuella och tactila cues för att tala om för klienten vad de bör göra istället för vad de gör fel. Coacha klienten till korrekt utförande istället för att fokusera på vad de inte ska göra. Om vi har någon som är väldigt osäker (och kanske av en bra orsak) blir det väldigt demoraliserande om vi hålla tiden trycker på vad de inte ska göra istället för vad de ska göra. Dessutom finns det tusen lösningar om vi ber någon att “inte” göra någonting. Däremot om vi ber de göra något särskilt finns det bara en lösning.

Men är det okej att använda ordet “inte” ibland? Självklart. Vissa personer behöver att man illustrerar exempelvis vad det är de gör fel. De kanske inte förstår annars. Men då rekommenderar jag att man istället lägger upp betoningen som “du gör så här (visar), försök göra så här istället”. Då undviker vi ordet “inte” och är mer strukturerade i hur vi vill förändra rörelsemönstret. Visa även gärna rörelsen så att det blir tydligare för personen att förstå.

Vi rekommenderar starkt att någon som tycker det här är intressant läser igenom våra flertal poster om just coaching tips och cues. Exempelvis “Explodera, Tryck, Ta i!”, “Mina bästa externa cues” eller “Vad är en bra verbal cue”. Kör hårt och du vet.. säg inte inte. Vilket var det man skulle göra nu igen? Säga inte? Eller inte säga inte?

Jobba som PTKarl Gullö