Lärdomar från IntensivePT
Lärdomar från IntensivePT
I år fyller jag 28. Idag den 25e mars 2021 för att vara mer exakt. Av alla år under en människas liv är 28 inte en ålder som rättfärdigar några fanfarer eller särskilt intresse från samhället. Jag kommer säga samma sak om nästa år, då jag fyller 29. Det är liksom inte 30.
Men för mig är det här året ändå speciellt. För det markerar 10 år sedan mitt riktiga träningsintresse föddes. Nästa år markerar 10 år i branschen.
Som för många grabbar i 18-års åldern spenderade jag otaliga timmar på gymmet med grabbarna. Vi tränade före skolan. Under håltimmar. Vi pluggade på gymmet. Vi umgicks på gymmet efter skolan. Det här var för mig formativa tider. Men det var egentligen först när Max, en av mina grabbar, berättade om T-nation som mitt träningsintresse tog fart. Som en god vän och gemensam gymnörd tänkte Max att jag skulle vara intresserad av att läsa deras artiklar. Ohboy, om Max ens anade vilken besatthet det skulle skapa. Över loppet av några dagar läste jag igenom bokstavligt talat varenda artikel som låg ute på deras sida. Vi pratar hundratals artiklar om träning, skrivna av vad i mina ögon var titaner inom branschen. Shugart, Rippetoe, Simmons, Tate, Wendler, Poliquin, Thibaudeau, Dan John, Hyght, Contreas, Schoenfeld och Gud vet vilka fler.
Om de har skrivit för T-nation har jag varit inne på deras egna sidor och läst precis allt de skrivit. Över åren har jag förmodligen läst tillräckligt av alla dessa tränare för att skriva en egen helig träningsskrift 10-tusen sidor lång.
Men här tänker jag göra en liten sväng i mitt blogginlägg. Man skulle kunna tro att jag skulle dela med mig av vad jag lärt mig under alla dessa år, som rubriken lurar en att tro. Men allt det är old news; träna hårt, träna smart, tänk långsiktigt, ät bra mat bla bla bla. Vi har alla hört det tidigare.
Istället för att bara upprepa samma saker som alla andra tänker jag dela med mig vad jag lärt mig de senaste åren, av de som jag anser är några av de smartaste personerna (en av dem på riktigt) jag haft nöjet att lära känna och arbeta med: Andreas Hurtig och Karl Gullö.
Saker jag lärt mig av Sveriges smartaste man
Som ni vet eller kanske inte vet är Andreas Hurtig en av världens smartaste människor. No joke. Kolla upp det. Han är också i all mening min chef. Spendera tillräckligt med tid i närheten av Andreas och det är oundvikligt att man inte lär sig saker. Men de saker jag lärt mig från att arbeta med Sveriges smartaste man är inte saker man nödvändigtvis förknippar med intelligens och ett fotografiskt minne. Här följer några av de mest framträdande sakerna jag lärt mig i ingen exakt ordning.
Om du vill något måste du arbeta för det
Varje gång Andreas är med i media lyfter de fram honom som att han sitter och chillar och arbetar någon gång då och då när han känner för det. Det är inte riktigt sant.
Andreas är en av de hårdast arbetande personer jag känner. En hel helg med praktiskt arbete och ansvar över 30-40 personer; Andreas är där. Skriver någon i chatten på vår hemsida kl. 09:37 på julafton; Andreas är där. Ringer någon i växeln medan vi sitter vid poolen på Teneriffa: Andreas är där.
Andreas arbetar så hårt att jag och Karl under åren konspirerat för att ta arbete ifrån Andreas bara för att avlasta honom. Men sedan sitter vi här med Nordeuropas största PT-utbildning som examinerar uppåt tusen elever per år, med fortsatt stöd genom hela karriären för alla tränare, och en omsättning i verksamheten lika stor som alla andra utbildare i Sverige tillsammans. Och allt detta bygger på Andreas hårda arbete över åren.
Lärdomen är uppenbar: du måste arbeta hårt. Även om du är Sveriges smartaste person.
Anställ smarta människor
I ett dokument begravt djupt i vår gemensamma Google Drive går följande anteckningar att läsa: ”Anställ smarta människor. Sparka dumma människor oavsett utbildning/track record. Smarta personer listar ut hur saker ska göras och kan komma med förslag på förbättringar. Dumma människor kan, som bäst, endast göra sitt jobb”
Hur det kan se ut när man lever som man lär, case in point: Andreas har anställt mig och Karl.
Utan att prata för mycket inside baseball kan vi enkelt konstatera att både jag och Karl har gjort vårt vår skillnad och fortsätter att göra skillnad för IPT. Det som skiljer en smart person från en dum person i denna kontext är förmågan att ta en uppgift, äga den, göra den till sin egna och göra den bättre än tidigare.
Lärdomen är målande: om Sveriges smartaste person behöver hjälp av andra smarta människor behöver du det också.
Innovatörer med Diamond hands vinner
Inom idrottsliga sammanhang brukar man säga att speed kills. Så länge vi inte förknippar uttrycket med Travoltas film från 2018 med 4.2 i IMDB rating, finns det mycket värde i det uttrycket. De som är snabbast på bollen är ofta de som vinner.
Early adapters. Innovatörer. Nytänkare. Kalla det vad ni vill. De som kan se den förändring som sker runtomkring oss och har modet att pröva nya saker får ofta ett försprång som gör det svårt för andra att hinna ikapp.
Ta Bitcoin som exempel. 2011 kunde du köpa bitcoin för några enstaka dollar. Idag i skrivandes stund är Bitcoin värt omkring 485 tusen kronor. Styck. För den som inte är så matematiskt benägen är det i sina simplaste termer en aldrig skådad värdeökning som gjort vanligt folk till miljardärer.
Men innovation är svårt. Det är läskigt i sin oförutsägbarhet och kräver mod, styrka och tålamod. Innovation kräver också att man hänger med i svängarna och vet vilka nymodigheter som är här för att stanna. Precis som vissa sålt av sitt innehav av Bitcoins för att betala sin nya Porsche; medan andra fortfarande tror att mining av Bitcoins är något man gör i Minecraft. Så hänger innovation på lika delar nyfikenhet, tilltro och tur, för att man ska lyckas långsiktigt. Att hoppa på varje trend som dyker upp tar en ingenvart, man måste vara omsorgsfullt innovativ.
Case in Point: IntensivePT’s övergång till distansutbildning 2014.
IPT kanske inte haft samma värdeökning som Bitcoin. Men övergången till distansutbildning har tillåtit IPT att ta över den svenska marknaden för PT utbildningar. Så när Corona lamslog Sverige 2020 och våra konkurrenter kämpade med att ens få sina kursstarter av stapeln gjorde IPT rekordår. Först nu börjar flera stora aktörer lägga till distansutbildning till sin verksamhet. Nästan ett decennium för sent.
Medan stora delar av branschen är kvar i 90-talet fortsätter vi än idag vårt arbete för att skapa framtidens tränare.
Lärdomen är inspirerande: för att lyckas långsiktigt måste vi hänga med i svängarna och med mod och försynthet omfamna förändring. To the moon boys.
Var ödmjuk
Andreas är en fascinerande karaktärer och en modern renässansman. Med en track record som spänner över att ha hackat en bank, varit professionell pokerspelare, framgångsrik day trader, Sveriges smartaste man, medlem i Mensa, fysiskt monster, filantrop och såklart grundare och ägare av IntensivePT personifierar Andreas ett sant universalgeni. Men det skulle man aldrig kunna tro när man möter honom i person.
Alla memes om att de ultrarika klär sig som fattiglappar stämmer. Åtminstone när det kommer till mister Hurtig. För på gatan kan han vara vem som helst. Anspråkslös, tystlåten och utan några flashiga ägodelar syns ingen av Andreas framgång på ytan. I konversation med Andreas lyckas man som bäst få en glimt av allt han åstadkommit. Mer troligt är att man får reda på saker i efterhand, när någon i Andreas närmaste omgivning drar berättelser om de fantastiska saker han gjort under alla år. Eller mest bekant, när Andreas helt plötsligt dyker upp i en YouTube-video, intervjuas i en tidning eller gästar en Podcast. Andreas är så ödmjuk att han förmodligen skruvar sig hemma i soffan med laptopen i knät i vad som representerar ett hemmakontor lika ödmjuk som personen i fråga.
Lärdomen är viktig: oavsett dina Gudagivna förmågor och framgångar var ödmjuk. Och då ödmjuk på riktigt.
Saker jag lärt mig av hjärtat i IPT
Denna hyllning är inte enbart ämnad för Andreas. För när allting kommer omkring är det Karl jag arbetar med varje dag. Som person är Karl enbart mindre än Andreas i ren storlek, lite som helan och halvan. Och IPT vore helt enkelt inte samma sak om vi utesluter den ena över den andra. För att om Andreas är hjärnan i IPT, då är Karl hjärtat. Och inget visar hur sant detta är som de saker jag lärt mig från Karl.
Se på saker ur andras ögon
När det kommer till mänskliga relationer saknar både jag och Andreas den finkänslighet och genuina förståelse som krävs för att fullt greppa de utmaningar våra elever ställs inför i vår utbildning. Som tur vad väger Karl upp detta med råge med en jordnära empati som inte går att lära sig i en kursbok, oavsett hur lätt man har för att lära sig saker.
Jag har full förståelse för detta ur ett teoretiskt perspektiv. Se på det såhär: om en klient söker hjälp med att gå ned i vikt, då vill kunden först av allt veta att tränaren har den kunskap som krävs för att arbeta med ämnet. Men tränaren får gärna ha personlig erfarenhet av att gå ned i vikt för att kunna sympatisera med de känslor och utmaningar som är associerat med att gå ned i vikt. Samma princip gäller nästan allt. Men när man kunnat glassa sig igenom studier, tar till sig ny kunskap som en svamp suger åt sig vatten, eller som i mitt fall där otaliga timmar spenderats på studier, diskussioner och reflektioner kring ett specifikt ämne är det lätt att glömma bort de utmaningar normalbegåvat folk har eller de utmaningar som folk som är nya till ämnet har. Som tur vad har vi Karl som drar i tyglarna.
Lärdomen är insiktsfull: bara för att du tycker att någonting är logiskt, självklart, uppenbart, eller enkelt betyder det inte att alla andra tycker det.
Förvalta dina relationer väl
Det här är någonting som alla företagare måste ta till sig om de vill nå någon form av framgång; och egentligen någonting som vi alla borde förstå för att lyckas socialt. Vi måste förvalta våra relationer väl.
I egenskap av att vara ett socialt djur levandes i ett komplext samhälle tas våra relationer ofta för givet. De finns liksom där dag ut och dag in. Men när du blir satt i en ledarposition, eller när ditt leverbröd är beroende av andra, blir helt plötsligt varenda relation en värdefull tillgång som måste skötas med omsorg och engagemang. Varje nöjd eller missnöjd kund, varje bra eller dåligt samtal kan göra stor skillnad för din framtida framgång.
Se på det på det här viset. Ibland får vi en förfrågan från en arbetsgivare som frågar om en av våra elever för en potentiell anställning. Hur goda odds tror ni en elev som varit dryg och otrevlig att ha att göra med har att få fina lovord från oss? Man vet aldrig när en bra eller dålig relation kan vara den skillnad man behöver.
Så föreställ er det mod och tillit Karl har som gett mig ansvar över vårt kursmaterial och ansvar över att arbeta med våra föreläsare med enda varningen ”Du brukar vara lite av en besserwisser och know it all, så försök att inte köra över våra föreläsare. Vi har ett bra gäng och tycker om dem”. Jag gör mitt bästa.
Lärdomen är essentiell: det krävs arbete och engagemang för att ta hand om våra relationer, men det är något du borde prioritera i allt du gör.
Vem skulle vilja träna med en PT om man bara har roligt ibland
Ett citat hämtat ur en konversation mellan mig och Karl och som lämnat ett bestående intryck på mig går just så: vem skulle vilja träna med en PT om man bara har roligt ibland? Det är så barnsligt sant att jag grämer mig över att det var Karl som sa det och inte jag själv.
Vem skulle vilja träna med en PT om man bara har roligt ibland. Jadu, jag vet inte. Ingen? Eller hur? Vem vill göra saker som man inte tycker om eller har kul med? Särskilt när det blir tufft och jobbigt. Som när 30 inlämningsuppgifter laddats upp från våra elever över en kväll. Eller när vi får skarp kritik i ett mejl från en elev som bestämt inte tycker om det vi sysslar med. Jag menar, saker och ting är inte alltid kul. Det behöver inte alltid vara kul. Det kan omöjligt alltid vara kul. Men om jag bara ibland, någon gång då och då, skulle tycka om det jag gör skulle jag väldigt snabbt ledsna.
Som tur vad har jag gymma kollegor som jag lär mig saker av och en passion för er, våra elever – våra personliga tränare – och det arbete vi utför med IPT, som gör det enkelt att arbeta varje dag. Outtröttlig och med orubbligt engagemang.
Lärdomen är barnsligt sann: om du älskar det du gör och har kul medan du gör det har du hittat rätt.
Med det vill jag tacka för ytterligare ett år hos IPT. Här till många år framöver.
Funderar du på att läsa till att bli Personlig Tränare? Du borde du lyssna på vårt avsnitt av PT-Podden Frågor du bör ställa dig innan du pluggar till PT eller läsa våra bloggposter 5 Studietips för att bli en PT och 6 Tips vid distansstudier.
Vill du bara veta varför det är fantastiskt att vara en PT? Läs vår lista om
Det bästa med att vara PT år 2021