Mitt hemgym
Mitt hemgym
Vissa drömmer om att ha stora hus och snabba bilar. Jag har altid drömt om att ha ett hemgym.
Efter att vi flyttat till Värmdö för några månader sen har jag äntligen fått möjlighet att uppfylla min dröm.
Målet var att bygga så billigt som möjligt men ändå få till ett gym som är bra nog att få mig att vilja träna.
Vi köpte huset utan att jag sett det. Ett lite större hus mitt på tomten och ett mindre gästhus en liten bit bort. När jag kom dit första gången såg det mörkt ut att hitta yta att bygga gym på men efter lite utforskande hittade jag en källare i gästhuset. Detta är en typ av källare som inte kan vara så mycket mer än förvaring så det var en lätt förhandling att få min fru att gå med på att detta skulle bli den enda ytan som jag fick bestämma över. Runt 12 kvm med betonggolv och betongväggar. Helt perfekt.
Tomten ligger i skärgåden med havsutsikt så mitt första steg blev att bygga en platform direkt utanför ingången till källaren. För att göra det enkelt för mig själv köpte jag färdigsågat material på 3.6m. Detta ger en ytan på ca 13 kvm vilket är mer än nog för två personer att träna på samtidigt. För att hålla både jobb och kostnad nere grävde jag ner lecastenar som grund och byggde uppe på dessa. Totalt tog det runt 8 timmar där grunden tog majoriteten av tiden. Kostnaden för stenar, virke och skruvar var runt 3000kr
På plattformen satte jag en pullup-rigg med fästen för skivstång. Perfekt för att stå utomhus och göra knäböj i sommar. Riggen hämtade jag från ett av mina gym så den innebar ingen kostnad för mig. Gissar att det skulle kosta runt 5000kr annars.
Inne i gymmet la jag en gymmatta i gummi över hela golvet. Detta är fömodligen inte helt nödvändigt men det gör en del för känslan och det ser snyggt ut. Dessa säljs på rulle (12.5m) och kostade mig 3500kr
Även rack och bänk hämtade jag från ett av mina gym. Dessa bestämde jag mig dock tidigt för att byta ut. Varken rack eller bänk var speciellt stabilt. För ett CrossFit-gym funkar det bra men om man baserar majoriteten av sin träning på styrkelyft är det värt att lägga lite extra pengar på just detta.
Jag köpte ett “half rack”. En blandning mellan ett vanligt mobilt rack och ett power rack. Med dessa behöver man inte ställa om från bänkpress till knäböj utan placerar stången i de redan förplacerade nivåerna. Racket kostade 3500kr. Även bänk uppgraderades till en så tung och stabil bänk som möjligt. Jag hatar verkligen när bänken rör sig när man pressar. Jag passade även på att skruva åt skruvarna så hårt som möjligt så att det nästan är omöjligt att ställa in bänken. Priset var även här runt 3500kr.
Skivstång köpte jag en helt vanlig, billig stång. Den kommer inte användas dygnet runt som på ett gym och jag behöver inte lasta den till 600 kg vilket många stänger balanseras för. Priset för stången var 1500kr.
Till stången köpte jag 180kg bumpers för ungefär 5000kr. Även här sparade jag så mycket som möjligt. Jag kommer inte droppa vikter dagligen så att betala för “kvalitet” här känns onödigt för mig.
Mina dyraste investeringar är nog även mina bästa investeringar.
Den första är ett par ställbara hantlar. Det är ett par hantlar som med små vridningar kan justeras upp eller ner i vikt. Dessa går från 7 kr upp till 40 kg per hantel med 2 kg steg. Även om det inte räcker för t.ex. hantelrodd eller hantelpress känns 40 kg ändå helt ok. Får göra lite fler reps istället.
Jag ville spara på plats och tog en chansning på dessa hantlar. Måste erkänna att jag är väldigt imponerad. Priset för dessa är 10.000kr
Den andra dyra produkten jag köpte är en roddmaskin för 10.000kr. Om du någonsin rott på en billigare roddmaskin på t.ex. ett hotell så förstår du varför det är värt att lägga mer pengar här. Om man dessutom gör CrossFit ibland så finns det en viss standard som mäts på just rodd.
Eftersom jag bor i skogen är både löpning och cykling enkelt att få till. Just rodd kände jag är en bra lösning om jag mot förmodan skulle få för mig att träna kondition på vintern (inte hänt än)
Den cykel som finns i gymmet är lånad och ska lämnas tillbaka.
Utöver detta är det bara mindre inköp. Två wallballs på 6 och 9 kg. En slamball på 100kg, en kabeldrag som man fäster i taket, en abmat, några gummiband och hopprep, en strongman log. Totalpriset för detta är runt 5000kr
Mitt hemgym:
Platform utomhus: 3000
Rigg utomhus: 5000
Matta: 3500
Rack: 3500
Bänk 3500
Stång: 1500
Bumpers: 5000
Rodd: 10.000
Hantlar: 10.000
Övrigt: 5000
Totalt: 50.000kr
Visserligen är 50.000kr väldigt mycket pengar men jag tycker ändå det är värt investeringen. Hälsa är egentligen det enda jag lägger pengar på förutom mina hundar. Jag räknar också att vi är två i familjen och vill kunna erbjuda vänner och personer som besöker oss möjlighet att träna. Räknar man dessutom att vi kommer bo i huset i 10 år är kostnaden per månad ändå helt ok.
Inom kort kommer ett avsnitt av PT-Podden där jag förklarar närmare hur jag tänkt när jag byggt gymmet.
Vill som vanligt lägga in en disclaimer om att jag inte är sponsrad av något av dessa företag och jag får inget för att skriva om dem.
Funderar du på att läsa till att bli Personlig Tränare? Du borde du lyssna på vårt avsnitt av PT-Podden Frågor du bör ställa dig innan du pluggar till PT eller läsa våra bloggposter 5 Studietips för att bli en PT och 6 Tips vid distansstudier.
Vill du bara veta varför det är fantastiskt att vara en PT? Läs vår lista om