"Skaka loss"
Varför cuar folk "Skakar loss"?
Alla som har tränat ett tag vet exakt vad jag menar med att “skaka loss”.
Efter ett gäng tunga knäböj eller en stund i jägarvila vill man gärna gå runt och sparka lite försiktigt i luften. Efter 3-4 max-set pullups känner man att man behöver skaka på armarna ungefär som om man har fått vatten på händerna och inte har någon handduk att torka sig på.
Varför skakar man loss?
Att skaka loss är någon som många gör. Kanske är det instinktivt. Kanske är det ett beteende vi kopierat efter att vi sett andra personer göra det. Oavsett anledning tror jag det är något vi gör utan att fundera på varför.
Anledningen till att jag skriver detta inlägg just nu är att jag vid flera tillfällen hört personliga tränare uppmana sina klienter till att skaka loss. Allt från ett inbjudande “Det är okej om du vill skaka loss lite” till en ren uppmaning eller order “Det är viktigt att du skakar loss nu”.
Lite undersökning
Detta fick mig att fundera på vad den kliniska relevansen av att skaka loss är. Kan det på något sätt vara bra för oss eller är det ett “pacifying bahavior”? (något vi gör för att trösta oss själva när det är jobbigt)
Jag började med att försöka hitta studier på ämnet. Efter 30 minuter gav jag upp. Delvis för att jag inte vet hur jag ska formulera min sökning men också för att jag bedömer rimligheten i att en liknande studie faktiskt utförts är relativt låg. Så i brist på studie får jag försöka resonera (och gissa) mig fram till något form av svar.
Jag försöker alltså hitta en förklaring till ett, egentligen udda, beteende. Vad kan tänkas vara bra med att skaka loss?
Mitt första försök till att försvara skakningarna är att vi i största möjliga utsträckning vill undvika att ha en statisk kontraktion i den berörda muskeln. Detta skulle förklara varför vi vill gå runt och sparka efter att vi varit stilla i en jägarvila. Allt utan som inte är liknande belastning är mycket välkommet även om det kostar mer energi att gå runt än att stå stilla. I alla typer av benövningar kommer en belastning finnas kvar så länge vi står upp efter övningen (alltså så länge vi inte sätter oss eller lägger oss). Detta förklarar dock inte varför vi skakar på armarna efter belastning. Armarna hänger fritt längst sidan och har ingen belastning alls mellan våra sets. Så här måste vi hitta en annan förklaring. Det enda jag kan tänka mig här är att det finns en önskan om att bli av med “pumpen”. Att armarna känns stumma. Vi skakar därför på armarna i syftet att få igång någon typ av cirkulation och få bort stumheten.
Slutsats
Inga av mina egna argument övertygar mig om att jag är på rätt spår. Hur mycket jag än försöker försvara beteendet kommer jag tillbaka till att jag tror det är något vi gör för att vi upplever att det känns bra men att vi egentligen inte tror att detta ska hjälpa på något sätt. Om detta är sant bör vi som personliga tränare undvika att uppmana till ett beteende som inte är till någon nytta.
Jag ska fortsätta leta studier samt prata med några duktiga kollegor så ska vi se om det kommer ut en del två av denna meningslösa text. Kanske med något konkret (förhoppningsvis)
En annan sak folk ofta pratar om är att ha “kontakt” med musklerna under en övning. Är det så viktigt som det låter? Läs “Att alltid ha kontakt med muskeln under ett set” för att ta reda på svaret!