Moms och personlig träning

Moms för personlig träning - vad gäller egentligen? Vi reder ut frågetecken och förklarar skillnaden mellan 6% moms och 25% moms.

momspersonligtraning.png

Frågetecken kring momsen

För en vecka sedan ställde jag en fråga i vår Facebook-grupp angående moms på träning respektive massage och i gränslandet däremellan hur man skulle hantera t.ex. stretching. De få svar som jag fick var ganska svävande och framförallt mest i stil med ”vi brukar göra si eller så”. Man kan väl av det konstatera att kunskapen i ämnet är rätt dåliga i gruppen.

Jag tog därför tjuren vid hornen och ställde frågan direkt till Skatteverket. Svaret som jag fick från dem måste jag erkänna både förvånade och oroade mig lite.

Vad säger skatteverket?

För att sammanfatta det hela så handlar det inte om träning eller massage. Momsen är precis som vanligt i grunden 25%. Men om man utövar en idrott så har man en sänkning till 6% moms. Och det är just där den springande punkten ligger. Om utövaren utövar en idrott när hen tränar hos dig är det 6% som gäller.

Men på en direkt fråga så svarar man från Skatteverket att om t.ex. en fotbollsspelare kommer till er för rehabträna en skada så utöver hen inte en idrott, och skall därmed betala full moms (dvs 25%). Samma sak gäller om ni tränar en person med t.ex. artros som tränar för att bli av med sin smärta, inte heller då är det frågan om att idrotta, och därmed är det 25% moms som gäller.

Som ni säkert förstår blir det ju ohyggligt svårt att avgöra var gränsen här går. All typ av styrketräning är ju egentligen en idrott (t.ex. body building, fitness mm). Det är att dra det ganska långt att hävda att man kör knäböj till en stol för att man tränar idrotten olympiska lyft eller har planer att tävla i bikini fitness, men någonstans ska man ju börja, även om man är 68 år...

Moms på rehab

Men handlar det om rehab ska det enligt Skatteverkat debiteras 25% moms.

Nedan ett citat kopierat direkt ifrån mailet från Skatteverket.
”Idrottare och andra som kommer till er för rehabilitering efter skador, kommer inte dit i syfte att utöva idrott. Ni ska i ett sådant fall fakturera med 25 % moms, även om kunden i det aktuella fallet är idrottare.”

Momsfri sjukvård

(Undantag finns för den som har en legitimation för att utöva sjukvård, t.ex. fysioterapeut, som då kan ge momsfri sjukvård).

Moms på kostrådgivning, vikt upp- och nedgång

Vi kan ju också konstatera att allt som har med kostrådgivning, kostscheman, vikt upp- och nedgång osv ligger långt ifrån idrott (inte ens med god vilja kan jag komma på något sätt att hävda att det är att utöva idrott). Så alla sådana tjänster ska det läggas på 25% moms på.

Hur ni använder er av ovanstående information är helt upp till er, jag avråder från att tänja allt för hårt på gränserna då det kan bli mycket kostsamt om ni skulle råka ut för en revision från Skatteverket.

 

Vill du lära dig mer om bokföring för personliga tränare?
Läs detta inlägg!