Vad din klient upplever på gymmet

För oss personliga tränare känns gymmet som ett andra hem. Vi spenderar upp till 10 timmar om dagen i gymmet. Känner alla i personalen och hundratals av medlemmarna. Vi vet var all utrustning finns och vad som finns att köpa i kylen bakom receptionsdisken. En miljö som vi både trivs och känner oss bekväma i. Eftersom vi trivs så bra i denna miljö är det lätt att tro att alla andra också gör det. Det är lätt att glömma bort att våra klienter inte alltid är lika bekväma på gymmet. I det här inlägget tänkte jag gå igenom hur det skulle kunna se ut för en ny klient som just börjat träna tillsammans med dig.

1. Gymmet
Ett gym kan vara en väldigt skrämmande plats om du inte varit där så mycket tidigare. För dig som PT är det kanske lite svårt att relatera till. Enklast brukar vara att sätta sig själv i en liknande situation. Säg att du helt plötsligt kommer på att du vill börja klättra. Du åker till en klätterhall. När du kommer in innanför dörren har du ingen aning om hur det fungerar. Behöver jag medlemskap, kan jag köpa klippkort, behöver jag ha en instruktör innan jag börjar? Detta är innan du ens börjat klättra. Sen kommer alla praktiska detaljer. Var ligger omklädningsrummet, behöver jag ha utrustning, kan jag gå till vilken vägg som helst och bara börja klättra, kan jag skada mig? Det är nu man önskar att det kom fram en person så fort jag kom in innanför dörrarna: “Hej, jag heter Andreas. Jag har inte sett dig här tidigare. Kom ska jag visa dig runt och berätta hur allt fungerar här!”. Som en personlig tränare ska göra…

2. Övningarna
Efter tusen reps av bicepscurls, tricepspress, bänkpress, hantellyft åt sidan och armhävningar är övningarna ganska simpla. Men tänk hur det kändes första gången du skulle göra en muscle up eller en over head pistol. Inte så enkelt… Vi har ofta ett helt nytt rörelsemönster. Det kanske saknas styrka, det kanske saknas rörlighet och det saknas definitivt teknik. Denna frustrerande känsla kommer din klient ofta uppleva. “Vad var det nu man skulle tänka på i tricepspressar? Armarna nära kroppen?”. Eftersom du tränar med din klient 1-3 gånger i veckan kanske det är 1+ månad mellan gångerna som klienten gör bänkpress. Det betyder att klienten hunnit glömma bort de viktiga punkterna och du som PT måste förklara dem igen. Klienten är mycket väl medveten om att du redan gett instruktioner så om du inte är försiktig kommer din klient känna sig korkad. Du som PT måste ha förståelse för att allt är nytt och det är många saker att tänka på.

3. De andra personerna på gymmet
Träning handlar inte om att jämföra sig med andra. Dock är det svårt att helt stänga ute tankarna om att alla andra är mer vältränade, får bättre resultat och har roligare när de tränar. Tänk tillbaka på punkt 1 när du kommer till klättergymmet. Det enda du vet är att ingen som är där har varit där färre gånger en du. Alltså är det rimligt att tro att de kommer vara bättre på att klättra och kännas sig mindre vilsna än du gör. Detsamma gäller resultat. Din klient kanske går ner 5 kg på en månad. Eftersom klienten inte har någon referenspunkt vet klienten inte om det är bra eller dåligt. Det är din uppgift som PT att påminna klienten om att alla steg i rätt riktining är viktiga.
Motivationen är en annan viktig punkt. Eftersom du som PT kommer tycka att träningen är suprerkul tror klienten att alla tycker om träning lika mycket som du gör. Därför kommer det vara extra mycket uppförsbacke när motivationen tryter. “Alla andra verkar tycka att det är fantastiskt roligt med träning. Vad är det för fel på mig som inte ser fram mot att gå till gymmet varje dag”. Din uppgift som PT är att förklara hur motivation funkar och att träning ibland är världens roligaste syssla och att ibland gör man det för att man vet att man borde.

Lite då och då behöver du påminna dig själv om att alla inte älskar träning lika mycket som du gör. Att alla inte är lika bekväma i gymmet som du är och att alla inte umgås med andra personer som tränar hela dagarna. Deras värld och din värld ser väldigt olika ut. Kom ihåg det…

Vad tänker din klient?
Jobba som PTAndreas Hurtig