Att skilja på tävling och motion

Något som är viktigt ,när man pratar om idrott, är att skilja på träningen som en elitsatsande person gör och vad en glad motionär gör. När vi tänker på träning associerar vi ofta ordet med hälsa och välmående. Vilket det oftast leder till på sikt. Däremot kan självklart träning vara skadligt om vi gör det på fel sätt eller för ofta

Om vi mäter skadefrekvens inom idrott ökar självklart risken för skador med ökad volym. Om du spelar fotboll 100 timmar är risken större att du stukar foten än om du spelar fotboll 1 timme. Om du dessutom pressar ihop dina 100 timmar fotboll på en månad är det möjligt att du inte hinner återhämta dig och att även detta bidrar till en ökad skaderisk. Detta ska dock vägas mot de possitiva effekterna av att spela fotboll 100 timmar istället för en timme. Du kommer bli betydligt bättre fotbollsspelare och du kommer få större positiva hälsoeffekter av den ökade aktivitetsgraden. Låt oss se hur några olika sporter/idrotter skiljer sig åt när det kommer till elitsatsning och motionsutövande

Styrketräning
En vanligt träningsform som tränar större delen av vår kropp. Stabiliserar leder, skyddar kroppen, ökar vårt immunförsvar och leder till en snygg och hälsosam kropp. Detta ska dock sklijas från tävlingsformer inom fysik/symmetri. Vi undviker det extrema exemplet som är bodybuilding och tar istället Men’s Physique. I denna bedömningssport handlar det om att ha välutvecklad symetrisk muskulatur, låg fettprocent och bra färg. Alla som någon gång tävlat i detta kan intyga att fokus inte ligger på att vara, och känna sig, hälsosam. Istället går en stor del av tiden ut på att bygga muskelmassa för att sedan under lång tid gå på diet för att bli redo för scenen. Dopingklassade preparat används av många utövara. Både för att bygga muskelmassa och sedan för att få ner fettprocenten. När det är dags att se så bra ut som möjligt, på tävlingsdagen, mår atleten maximalt dåligt. Efter ett långvarigt kaloriunderskott med en tömning på vätska är fysiken en fasad för en kropp som vill återgå till det normala.

Löpning
Om fler i Sverige skulle spendera 3-4 dagar i veckan på att springa en lämplig motionsrunda skulle sammhället se betydligt bättre ut. Vi skulle vara mindre sjuka, vi skulle orka mer i vår vardag och vi skulle förmodligen ha en bättre psykisk hälsa. De possitiva effekterna av löpning är många och väldokumenterade. Om vi däremot tittar närmare på en person som har löpning som en del av sitt yrke kan förutsättningarna snabbt ändras. I dokumentären “Medaljens baksida” från 2012 får vi följa några Svenska atleter som berättar hur de tvingas springa med stressfrakturer stora som golfbollar och hur hamstringsskador och stukade fötter är en vardag för dem. När en motionär kan ta en vilodag för att ett knä gör lite ont tvingas elitatleten ut i spåret oavsett hur ont det gör. Under en hel karriär kan en atlet vara lycklig om de får en enda chans att vara med och göra upp om en OS-medalj.

CrossFit
En träningsform jag personligen har 10 års erfarenhet av. Som motionsform är den helt fantastisk. Utövare får en bra mix av styrketräning, konditionsträning, flexibilitet, balans och koordinationsträning. Att träningen ofta genomförs i grupp och i en miljö där deltagare pushar varandra gör att jag sett bättre resultat i CrossFit-boxar än vad jag sett i mina 10 år i traditionella gym. När vi vrider upp volymen till tävlingssatsning händer dock något annat. För att vara elit i CrossFit behöver man springa milen på under 40 minuter och dra mellan 250-300kg i marklyft. Utöver detta behöver du även bemästra flertalet tekniska moment som olympiska lyft och gymnastik. En av Sveriges bästa kvinnliga crossfitatleter berättade i en intervju att hon tränade 6 timmar om dagen. Även om lugnare perioder som deload planeras in kommer det ändå vara svårt för kroppen att hinna återhämta sig. Vilket också är planen. Att ligga precis på gränsen hela tiden. Om någon annan tränar hårdare kommer de bli bättre.

Det är viktigt att vi förstår skillnaden på träning och tävling. Alla borde träna men alla måste inte tävla. Att tävla passar perfekt för dig som tycker om att mäta dig mot andra. Att tävla passar perfekt för dig som behöver ett konkret mål att träna inför. Att tävla passar perfekt för dig som förstår riskerna med att ta träningen till nästa nivå. Att det finns människor som är beredda att offra sin hälsa för en idrott är viktigt. De inspirerar och motiverar andra människor till att också vilja vara aktiva. Vi måste bara förstå skillnaden…

Träning eller tävling
Andreas Hurtig