Din personliga checklista inför PT-passet

Din personliga checklista inför PT-passet

Du står och inväntar din PT-klient. Den tredje av fem. Börjar bli lite trött men känner dig ändå lagom taggad. Frågan är: Är du redo? Det är viktigt att vi är förberedda inför varje klient vi har. I denna bloggpost får du en personlig checklista om vad du behöver gå igenom.

Din personliga checklista:

-Vad ni gjorde förra passet.
Utöver själva övningarna, om det var något speciellt. Någon skada/krämpa/sjukdom som började göra sig till känna? Någon övning som inte gick som planerat? Någon som gick riktigt bra?

-Vad ni pratade om. Skulle klienten göra något speciellt mellan passen? Jobbet, familjen?
Följ upp med lämpliga frågor idag.

-Hade klienten någon hemläxa eller skulle utföra egna träningspass? Kosten?

-Hur många PT-klipp har klienten kvar? Läge att påminna om att det börjar bli dags att förnya? Alltid bra att vara proaktiv.

-Har ni fler pass inbokade framöver?

-Gå igenom dagens pass i huvudet. Visualisera hur du möter klienten med ett leende och en lämplig hälsning (och gärna rätt namn). Gå igenom vad ni ska göra på uppvärmningen och de första övningarna du planerat.

-Har du en plan B om utrustning är upptagen eller om det inte går som planerat.

Personligen vill jag gärna ha några minuter för mig själv medan jag inväntar en PT-klient. Ibland lättare sagt än gjort i ett fullsmockat gym. Hursomhelst vill jag gå in i min egen bubbla för att gå igenom dagens pass ordentligt och mobilisera energi för att leverera den högkvalitativa produkt min klient förväntar sig och betalar för. När klienten äntrar gymgolvet är jag redo. Redo att ge min fulla uppmärksamhet och hundraprocentiga fokus under nästkommande timme. Mitt mål: ge klienten bästa möjliga träningspass utifrån dagsform. Och jag vill också förmedla något. Klientens humör före passet: ofta sisådär efter en hård arbetsdag. Efteråt: tipp topp och lagom trött. Då är mitt jobb korrekt utfört.

Ett tips för att underlätta för dig själv är att samla all nödvändig klientinfo på en och samma plats.
Och helst inte i pappersform.

Google Drive är ett utmärkt hjälpmedel som både är gratis, lättillgängligt och som går att skräddarsy som du vill. Skapa en mapp för klient A med ett gäng undermappar. Exempelvis: träningsjournal, kostprogram, tester, bilder och målsättningar. Både PT:n och klienten har tillgång till allt, och ALL träning dokumenteras direkt i Drive. Inför ett PT-pass checkar du av lite snabbt vad ni gjorde förra passet, hur klienten skött sin egen träning sedan sist och vad du planerat idag. Gör en grov planering på ett antal veckor i förväg så att du inte behöver planera varje enskilt pass dagligen. Blocka av ett par timmar i veckan som ägnas helt åt admin som träningsplanering, kostprogram och uppföljningar etc.

Ett annat tips är att låta klienten fylla i en kort rapport inför varje PT-pass om dagsform och eventuella krämpor. Skapa en mapp i Drive, som ni kan kalla dagsrapport, där du förberett ett dokument med några enkla kryssfrågor.

Har utfört egen träning i veckan. Ja/nej
Kroppen känns bra. Ja/nej
Har du ont någonstans.Ja/nej
Om ja, var?
Hur känns dagsformen, skala 1-10.

Med hjälp av dessa enkla frågor som tar klienten mindre än en minut att svara på får du värdefull information inför PT-passet.

Jag står med min telefon i gymmets reception. Om fyra minuter ska passet dra igång. Maria borde dyka upp närsomhelst. Kikar igenom den nödvändigaste infon: förra passet, dagens pass samt Marias rapport. Egen träning utförd. Check. Kroppen känns... Lite ont i ena axeln. Dagsformen: en sjua. Hoppar direkt tillbaka till dagens pass och kollar vilka övningar som kan komma att behöva modifieras: back squats och militärpress med tanke på axeln. Bestämmer mig på direkten för att ta det säkra före det osäkra: split squats med hantlar istället för back squats. Bort med militärpress och istället en extra övning för underkroppen: hip thrusts med ett ben (vi ska redan köra den vanliga med skivstång men lite extrafokus på rumpan skadar inte - Maria lär inte klaga). Maria dyker sedvanligt upp tre minuter över fem och är lite lagom stressad. Jag kliver in i PT-bubblan och nu ligger allt fokus på Maria. Och vår träning.


En timme senare: Maria ser endorfinglad ut och är lagom svettig. Axeln känns bra. Kroppen känns bra. Klienten nöjd. PT:n nöjd.
   Mission accomplished.
   Nu är det bara att göra sig redo för nästa. 

Vill du lära dig mer om hur vad du faktiskt kan göra under PT-Passet? Läs vår bloggpost “allt du behöver veta om ryggträning” eller “Cirkelträning - Övningar du alltid kan göra