Här kommer en liten lista på proteinkällor per msk/dl etc. Blir enkelt att se hur mycket protein man kan få i sig när man komponerar en måltid som är vego. Ni ser även att det finns protein i livsmedel man oftast inte räknar som proteinkällor!
Veganska proteinkällor
Gröna ärtor - 4 gram protein per dl
Quinoa - 4 gram protein per dl (kokt)
Nötter - 5-8 gram protein per 2 msk
Bönor tex kidney, svarta bönor - 6-8 gram protein per dl (kokt)
Kikärtor - 7-8 gram protein per dl (kokt)
Linser - 7-9 gram protein per dl (kokt)
Tempeh & Tofu - 15-20 gram protein per dl
Edamame - 8-9 gram protein per dl
Kronärtskockshjärta - 4 gram protein per dl
Gröna bladväxter tex spenat - 2 gram protein per 100 gram
Broccoli - 7-8 gram protein per 2 dl (små bitar)
Haricots Verts - 4 gram protein per 1 dl
Sparris - 4 gram protein per 4-6 stjälkar
Hampafrön - 13 gram protein per 3 msk
Spirulina - 4 gram protein per matsked!
Chia - 5 gram protein/2 msk Frön
Sesam - 5.5 gram protein per 0.5 dl,
Solros - 7.3 gram protein per 0.5 dl
Tahini - 6 gram protein per 2 msk
Seitan (Vetegluten) - 32-35 gram protein per 1 dl
Sojamjölk - 4-6 gram protein per dl
Havregryn - 5.5 gram protein per portion (40gram)
Bulgur - 3-4 gram protein per dl (kokt)
Pasta - 4 gram protein per dl (kokt)
Vad behöver man tänka på som vegan?
- Nästan allt vi äter innehåller protein
- Kombinera olika proteinkällor för att få i dig tillräckligt med EAA (essentiella aminosyror)
- Kan bli en hel del fibrer i vegankosten, variera med lättsmält mat och goda bakterier (probiotika)
- Satsa på näringsrika mellanmål för dig som tränar, tex nötter, nöt smör, torkade frukter, gröt och bärsmoothie.
- Vanligaste bristen hos veganer är B12 och D-vitamin. Dessa kan köpas som tillskott på apotek och hälsokost.