Personlig Tränare
LÖN

Vad kan du förvänta dig i lön som personlig tränare?

Det är en mycket bra fråga som kan vara bra att ställa innan du hoppar på yrket. Faktum är att lönen har blivit betydligt bättre de senaste åren. Innan 2010 var det sällan en PT hade så mycket mer än 100kr i timmen. Senaste två till tre åren har den gått upp så pass mycket att man inte längre behöver slita dygnet runt för att tjäna några pengar.
För söverskådlighet har vi spaltat upp det åt er:


1. Som egen företagare

Det finns klart mest spelrum här. Det lägsta vi tycker att man ska lägga sig på är att fakturera sina klienter 500kr/timme. Man måste komma ihåg att man ska skatta på dessa pengar och helt plötsligt är en stor del borta. Sen är det alltid lite tid som går åt till planering, skicka, faktura, kolla att faktura är betald, osv. (vissa behöver också betala en lokalhyra eller per timme till lokalen man tränar på) Så timlönen blir inte så hög som den först ser ut. När man skapat sig ett namn kan man gå upp en hel del. I våra större städer är det inte ovanligt med 1000kr/timme. Speciellt inte om man har någon nisch som att träna tennisspelare eller hockeyspelare. Även de tränare som riktar sig mot företag brukar kunna ta riktigt bra betalt. Utanför storstäderna kan det vara svårt att hitta nog många klienter som är villiga att betala 1000kr/timme. Mer realistiskt är 800-900kr/timme.
En stor uppsida med att driva eget är att man kan dra av några kostnader innan skatt. Som t.ex. lokalhyra, utrustning, jobbtelefon, jobbdator, m.m. Egen företagare är ofta ett bra val.


2. På ett större gym / gymkedja

Det är här de flesta börjar. Anledningen till att detta är en bra start är INTE lönen. Anledningen till att det är en enkel start är att det finns stora ytor att träna på, all tänkbar utrustning men framförallt en stor kundbas att sälja sina tjänster på. Så vad är då lönen? Vissa kedjor är med generösa än andra. Vi vår slutna Facebook-grupp har vi hundratals medlemmar som alla öppet delar med sig om sina jobbförutsättningar. Den lägsta lönen vi sett där är 180kr/timme. Det verkar vara samma för hela den kedjan oavsett var i Sverige anställningen gäller. Den högsta grundlönen i gruppen är på en annan stor kedja som erbjuder 290kr/timme som utgångspunkt med en lönestege upp till 380kr/timme om man jobbar heltid (heltid på PT brukar räknas som 100-120 timmar per månad).Visst är detta en bra start men vi rekommenderar att man kollar med gymkedjan vad som är ok och vad som är konkurrerande verksamhet innan man skriver på något avtal. Som PT vill du gärna ha möjlighet att erbjuda träning till företag, ha klienter online, föreläsa, osv. Se till att du inte blir fast i ett avtal där du är inlåst och inte får göra något vid sidan av.

3. På ett mindre gym

Detta kan vara ett riktigt guldkorn om man hittar en gymägare som förstår värdet av att ha en PT på plats. Bäst är det om gymmet inte redan har någon tränare på plats. Eftersom det ofta är svårt att få mindre gym att gå runt är all omsättning och extra vinst väldigt välkommet för gymmet. Utöver det rent ekonomiska är det även en extra tjänst gymmet kan erbjuda sina medlemmar. Så när gymägaren förstår detta sitter du ofta i ett bra förhandlingsläge. Vi har sett allt från 200kr/timme ända upp till där tränaren behåller allt och gymmet endast erbjuder PT som en extra tjänst. Sån tur kan man såklart inte räkna med att ha men att det generellt är bättre lön än på en större kedja är absolut inte ovanligt. Lyckas du dessutom bygga upp en bra relation med gymägaren finns det säkert möjlighet att vara med och påverka beslut som vilken typ av utrustning som ska köpas in osv. Vi tycker definitivt att detta alternativ är värt att kolla närmare på.


Som ni ser är det ganska svårt att svara på vad en personlig tränare tjänar i lön.
Allt mellan 190kr/timme som anställd till över 1000kr/timme som egen företagare. Vad som dock är säkert är att det är ett otroligt roligt jobb och när du fått upp en stor klientbas kommer du dessutom tjäna bra pengar på yrket. Så vad väntar du på? Bara att köra!

Anmäl dig till vår PT-Utbildning och börja resan mot att bli personlig tränare!

Vill du veta med om PT yrket? Läs mer på bloggen!