Designa dina upplägg!
Det är inte otänkbart att dina klienter betalar tusentals kronor för tränings- & kostupplägg. Därför är det viktigt att de upplägg ni som PT lämnar över håller hög klass. Inte bara på innehåll utan även på design och presentation. Att göra ett upplägg snyggt är en väldigt liten ansträngning som gör stor skillnad för klienten. I den här lilla guiden tänkte vi gå igenom ett enkelt sätt att designa upplägg.
Programvara
Det finns ingen anledning att betala för programvara. Det finns heller ingen anledning att ha ett installerat program som gör att du blir låst till din dator. Google Drive erbjuder helt gratis vad de kallar för “Google Dokument”. Exakt som Word men modernt och molnbaserat. Det innebär att du kan komma åt, och editera, dina dokument från vilken dator, telefon eller surfplatta du vill.
Logga in på din Google Drive.
Klicka på “Nytt” och välj “Google Dokument”
Detaljerna du inte får missa!
Rättstavning - Självklart är det viktigt att alla ord är rättstavade. Beroende på vilken webläsare du har och vilka inställningar du gjort kan det mycket väl finnas automatiska förslag på stavning. Är du osäker på ett ord är det bara att googla sig fram till rätt stavning
Radbyte/Sidbyte - Se till att byta rad och dela upp din text i stycken. Detta behöver inte vara grammatiskt 100% korrekt utan anledningen är att texten ska bli lättare att läsa. Se även till att du på ett naturligt sätt får in sidbyten. Undvik att ditt dokument byter sida mitt i ett träningspass eller en dag kost. En extra tom rad här och där åtgärdar ditt problem. Detta kan ändras när du sparar till PDF så kom ihåg att dubbelkolla allt.
Tabeller - Skriver du 7 dagar träning eller 7 dagar kostupplägg som löpande text finns det risk att detta tar upp flera sidor. Förutom att det inte ser bra ut blir det också mindre smidigt för klienten som behöver bläddra bland sidorna för att hitta rätt dag. Med en tabell får du enkelt plats med 7 dagar på en enda sida. Snyggt och enkelt. Det finns flera lösningar på att få in tabeller i ditt upplägg. Ett enkelt är att gå till “Infoga” i menyraden och välja “Tabell”
Fonter - Ett tips är att välja en standardfont som Arial eller Times New Roman och håll dig till denna. Vad du gör för att få variation i texten är att dela upp dokumentet i Rubriker och underrubriker. Dessa kan du skriva i rubrikform, i större teckenstorlek, eller i fet stil.
De små detaljerna som gör stor skillnad!
Bilder - Att infoga en bild gör väldigt mycket för att liva upp ett annars livlöst dokument. Det kan vara en bild på en maträtt tillsammans med kostupplägg, en bild på en övning som du beskrivit i text eller bara en bild p åen glad gubbe. Tryck “Infoga” i menyraden och välj “Bild” för att testa runt lite.
Tips & Tricks - Dela med dig av små tips & tricks som egentligen inte hör till upplägget. T.ex. “Om du skulle bli väldigt sugen på snacks har du här ett recept på ett nyttigt alternativ” eller “Kom ihåg att vila är viktigt. Minst 8 timmar sömn per natt vill jag att du får till”.
Länkar - Du behöver inte skriva ut exakt allt i upplägget. Om du beskriver en övning du inte tidigare gjort tillsammans med klienten kan det vara en bra idé att länka till ett youtubeklipp som visar övningen. Markera ordet som ska vara länkat och klicka på den lilla ikonen som ser ut som en kedja i menyraden. Där kan du länka till webadressen till klippet. Samma gäller recept och allt annat som innebär mycket text.