IntensivePT

View Original

Konkurrerande verksamhet

När du arbetar som personlig tränare på ett gym och ditt anställningsavtal innehåller en klausul som förbjuder dig att bedriva "konkurrerande verksamhet" på din fritid, är det viktigt att förstå de juridiska grunderna för detta. Här går vi igenom vad som gäller enligt svensk lag.

Lojalitetsplikt under anställning

Enligt svensk rätt finns en lojalitetsplikt som gäller mellan arbetsgivare och arbetstagare. Detta innebär att du som anställd inte får bedriva verksamhet som konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet under anställningstiden. Lojalitetsplikten är en oskriven regel som automatiskt gäller i alla anställningsförhållanden, även om det inte uttryckligen står i ditt anställningsavtal.

Konkurrensklausuler i anställningsavtal

Många arbetsgivare, som i ditt fall, väljer att inkludera en konkurrensklausul i anställningsavtalet. Denna klausul förbjuder dig från att bedriva eller delta i konkurrerande verksamhet, även på din fritid, så länge du är anställd. Syftet med en sådan klausul är att skydda arbetsgivarens affärsintressen och förhindra att anställda skapar eller arbetar för en verksamhet som kan skada arbetsgivarens affärer.

Vad är konkurrerande verksamhet?

Begreppet "konkurrerande verksamhet" kan vara brett och tolkas på olika sätt beroende på avtalet och arbetsgivarens verksamhet. Generellt sett innebär det att du inte får bedriva en verksamhet som är direkt eller indirekt i konkurrens med arbetsgivarens affärsverksamhet. Som PT kan detta exempelvis inkludera att du inte får erbjuda personliga träningstjänster på egen hand eller hos en annan aktör som är verksam inom samma område. Om du endast jobbar som PT på plats kan det tänkas att du inte får ha egna klienter vid sidan av gymmet då dessa klienter har möjlighet att träna med dig på din arbetsplats. Om gymmet du jobbar på inte erbjuder PT-Online ska det teoretiskt vara möjligt för dig att bedriva detta i egen regi. Att du skaffar en online-klient i en annan kommun eller i ett annat land är inget som är i bekostnad på gymmet du jobbar på. Vi rekommenderar starkt att du pratar med din arbetsgivare innan du startar något eget så att du inte hamnar i en svår sits.

Rättslig prövning och rimlighet

En konkurrensklausul måste vara skälig. Det innebär att klausulen inte får gå längre än vad som är rimligt för att skydda arbetsgivarens legitima intressen. Om klausulen är oskälig, exempelvis för bred eller begränsar dig för mycket i din rätt att arbeta, kan den anses ogiltig vid en rättslig prövning. Domstolen bedömer då faktorer som tidsperiod, geografiskt område och hur nära din verksamhet ligger arbetsgivarens affärsområde.

Efter anställningen

När din anställning upphör, upphör också lojalitetsplikten. Då står du fri att bedriva egen verksamhet som kan konkurrera med din tidigare arbetsgivare, såvida du inte har en konkurrensklausul som fortsätter att gälla en viss tid efter att anställningen upphört.

Sammanfattning

Din arbetsgivare har rätt att förbjuda dig från att bedriva konkurrerande verksamhet under din anställningstid. Detta regleras genom lojalitetsplikten och eventuellt förstärks genom en konkurrensklausul i ditt avtal. Det är dock viktigt att dessa regler är skäliga, annars kan de ogiltigförklaras vid en rättslig prövning. Efter anställningens slut upphör oftast lojalitetsplikten, men vissa konkurrensklausuler kan fortsätta gälla under en viss tid.

Disclaimer - Detta blogginlägg ska inte ses som juridisk rådgivning. Du bör alltid prata med din jurist innan du fattar beslut som kan påverka din anställning eller ditt egna företag.