Vad är transfetter?
Transfetter, även kända som transfettsyror, är en typ av omättat fett som finns i två huvudformer: naturligt och industriellt skapat transfett. Dessa fetter skiljer sig åt både till sitt ursprung och i hur de påverkar kroppen.
Naturligt transfett förekommer i små mängder i kött och mjölkprodukter från idisslande djur, såsom kor, getter och får. Dessa transfetter bildas när bakterier i djurens magar omvandlar vanliga fetter till trans-fettsyror, vilka sedan finns i djurens mjölk och kött.
Industriellt transfett, å andra sidan, skapas genom en process känd som delvis härdning av vegetabiliska oljor. Denna process omvandlar flytande oljor till ett fastare fett vid rumstemperatur, vilket ökar hållbarheten och förbättrar konsistensen på livsmedel. Industriellt transfett har historiskt sett använts i en rad bearbetade livsmedel, inklusive bakverk, friterad mat, margarin, och snacks, för dess förmåga att förlänga produkternas hållbarhet och förbättra smak och textur.
Skillnaden mellan dessa två typer av transfetter ligger inte bara i deras ursprung utan också i hur de påverkar hälsan. Medan konsumtion av industriellt transfett har kopplats till negativa hälsoeffekter, såsom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, är effekten av naturligt förekommande transfetter i kosten mindre tydligt definierad och anses av vissa studier vara mindre skadliga. Dock är det övergripande rådet från hälsoorganisationer att begränsa intaget av alla typer av transfetter för att främja en bättre hälsa.
Transfetter och hälsa
Transfetter har en betydande inverkan på kroppens kolesterolnivåer, vilket i sin tur påverkar hjärt- och kärlhälsan. När vi konsumerar transfetter ökar nivåerna av LDL-kolesterol, ofta kallat "det onda kolesterolet", samtidigt som nivåerna av HDL-kolesterol, "det goda kolesterolet", sänks. LDL-kolesterol bidrar till uppbyggnaden av plack i artärerna, vilket kan leda till åderförkalkning, ett tillstånd där artärerna blir stela och förträngda. Detta ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. HDL-kolesterol hjälper å andra sidan till att transportera kolesterol från artärerna tillbaka till levern för att brytas ner och avlägsnas från kroppen. En lägre nivå av HDL-kolesterol innebär således att mindre kolesterol förs bort från artärerna, vilket ytterligare ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.
De negativa hälsoeffekterna av transfetter är väldokumenterade och inkluderar inte bara ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar men också en potentiell ökning av risken för typ 2-diabetes.
De nuvarande rekommendationerna kring intag av transfett är tydliga och strikta på grund av dess negativa hälsoeffekter. Hälsomyndigheter världen över, inklusive WHO, rekommenderar att intaget av transfetter begränsas till mindre än 1% av det totala dagliga energiintaget. Detta är för att minimera risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som starkt associeras med konsumtion av transfetter.
Var finns transfetter?
Livsmedel som ofta innehåller industriellt framställda transfetter, även kända som "dåliga transfetter", inkluderar:
Margarin - Särskilt de sorter som är hårdare kan innehålla industriellt framställda transfetter för att förbättra konsistensen och hållbarheten.
Friterad mat - Till exempel pommes frites, friterad kyckling och andra friterade snacks kan innehålla transfetter beroende på vilken typ av olja som använts vid friteringen.
Bakverk och snacks - Kakor, pajer, och vissa typer av chips kan innehålla transfetter för att förlänga hållbarheten och förbättra smak och textur.
Färdigmat - Vissa typer av färdiglagade måltider och pizzor kan innehålla transfetter för att förbättra konsistens och hållbarhet.