Så många utbildade sig till PT under 2022

Att det råder stor brist på personliga tränare är ingen hemlighet. Nästan alla gymkedjor säger att de söker “Ett stort antal nya tränare”. Att det saknas personliga tränare är inget nytt fenomen. De senaste åren har det varit samma jakt på nya tränare. Så hur kommer det sig att denna brist finns kvar? I det här blogginläggget ska vi resonera runt antalet personliga tränare som utbildas varje år.

Först och främst vill jag säga att alla dessa siffror är ytterst spekulativa. Det finns ingen redovisad siffra för hur många personliga tränare som blir licensierade varje år. För att få fram siffrorna i det här inlägget har jag tagit omsättningen för utbildaren och delat detta i priset för deras PT-Utbildning. Det finns många problem med detta. Det största problemet är att alla som köper en PT-Utbildning inte gör klart den. Vissa har ingen ambition att jobba som PT och kanske därför inte bryr sig om att skriva examinationen. Andra problem är t.ex. att övriga produkter som vidareutbildningar räknas in i omsättningen för bolaget, det är möjligt att bolaget höjt priset sen bokslutet, elever som väljer delbetalning kanske inte fått detta medräknat i årets bokslut, m.m. Det ska också nämnas att det endast är det Svenska bolagets omsättning som räknas in i detta. Om något bolag bedriver delar av sin verksamhet i ett utländskt bolag syns inte detta. Med det sagt kommer jag nedan att redovisa de siffror jag fått fram

Totalt antal tränare som köpte en PT-Utbildning under 2022:

1922

IntensivePT: 1150
SAFE-Education: 270
BodyFight: 200
The Academy: 90
PT-Distans: 80
Axelsons: 71
Tränarakademin: 35
Human Performance: 26

Man får komma ihåg att detta endast är för 2022. Alla som utbildat sig innan detta datum räknas alltså inte med i listan. Både NordicWellness och Fitness24seven har gått ut med att de kommer satsa på personlig träning under 2023 och pratar om att rekrytera upp mot 100 tränare.

Nästa siffra vi kollar närmare på är hur många tränare som har en FRISK-licens. Vilket både SATS, Friskis och STC vill se. Eftersom FRISK inte godkänner några distansutbildningar kan vi räkna bort 1700 tränare. Det ger oss 222 tränare kvar (om man inte väljer att lägga till en FRISK-licens efter sin utbildning)
Om man vill starta eget eller jobba på någon annan gymkedja behövs ingen FRISK-licens och dessa personer är redo att börja jobba direkt.

Detta är räknat på att siffran stämmer och att alla blir klara med utbildningen. Om vi räknar att 20% inte gör klart sin utbildning går vi från 1922 ner till 1537 tränare. Sen räknar vi att 33% vill starta eget, 33% vill jobba på gym och 33% inte vill jobba med träning utan gick av eget intresse får vi 512 tränare kvar som kan tänka sig jobba på gym.

Enligt denna artikel från Linneuniversitetet fanns det 2409 licensierade personliga tränare i Sverige vid tidpunkten för artikeln (2022) Dock ställer jag mig ytterst tveksam till den siffran då den av någon anledning inte tar med EQF Level 4 (som benämns som EQ4 av någon anledning)

Som vi ser borde det inte vara begränsat med personliga tränare i Sverige. Vad är det då som gör att det alltid är brist?
Jag ser två primära anledningar till detta.
1. Om du som gym kräver FRISK har du 222 tränare att välja bland istället för 1922 tränare. Av de gym som kräver FRISK har 99% av dem ett arbetsprov innan anställning som gör exakt samma som ett FRISK-prov. Så för eleven är det tusentals kronor i extra avgift för att ändå behöva kvalitetssäkras på plats. Varför ska då eleven spendera massa pengar på en FRISK-licens om det jobb man kan få med licensen inte har bättre lön, bättre arbetsvillkor eller andra fördelar?
2. Gymmen behöver bli bättre på att behålla personal. Gymkedjor har ofta en snittanställning på under ett år bland sina personliga tränare. Det gör att det hela tiden måste rekryteras nya tränare. Detta är ett problem jag skrivit om tidigare här.

Ett ytterst spekulativt inlägg har kommit till sitt slut. Om branschen ska nå sin fulla potential med att bemanna gymmet med personliga tränare finns det en del man behöver ändra på.