IntensivePT

View Original

Att utbilda sina medlemmar eller sin personal till PT

Att utbilda sina medlemmar eller sin personal till PT

Gymmen har inte lätt att hitta personliga tränare till sina anläggningar. Detta har varit ett problem senaste 5 åren. Efterfrågan på personliga tränare är hög och andelen personliga tränare som utbildas i Sverige är relativt låg. Det leder till att efterfrågan är större än utbudet. Detta är även en anledning till att vi sett att snittpriset på en PT-timme har stigit kraftigt senaste 5 åren.

Så vad är då lösningen på detta problem?
Ett kreativt sätt att täcka efterfrågan är att skicka sina anställda (t.ex. reception/gruppträningsinstruktör) eller sina medlemmar på en PT-utbildning för att de sedan ska jobba på anläggningen.
Det finns flera anledningar till varför detta är en bra lösning

  1. Sälj
    Det absolut svåraste för en nyutbildad PT är att lyckas sälja. Det är ganska lätt att lära en träningsintresserad person hur kroppen fungerar samt hur man konstruerar riktigt bra träningsupplägg. Det som är svårt är att ta samma träningsintresserade personer och lära dem samtalsmetodik och avslutsvarianter. Hur välutbildad en person är inom träning kan man enkelt se genom att kolla snabbt på personens CV samt göra ett arbetsprov. Hur bra personen är på att sälja tar dock oftast längre tid att få reda på.
    Så istället för att ta en person som är duktig på träning och lära dem sälj hittar man personer i sin omgivning som är duktiga socialt och skickar dem vidare för att lära sig träning.

  2. Service & lojalitet
    Att kunna erbjuda personal och medlemmar möjlighet till både utbildning och anställning som PT är ett väldigt bra sätt att bygga lojalitet i en bransch som annars är flyktig. Normalt sett byter personal arbetsplats med hög frekvens och medlemmar byter till det nyöppnade gymmet som är billigare/närmare/har bättre öppettider/har bättre maskiner/har bättre schema för gruppträning, m.m. Snittet på anställningslängd på som platschef på en av Sveriges största gymkedjor är 3 månader vilket även detta tyder på att människor i gymbranschen ser sig om efter nya möjligheter regelbundet. Så att hitta något som knyter dessa personer närmare är mycket värt

  3. Ekonomi
    Den vanligaste dealen för personer som blir skickade på utbildning är att gymmet betalar utbildningen och att de sedan betalar av den med arbetstid. Som exempel kan en person som fått en PT-utbildning för 20.000kr dra av 2.000kr från lönen under 10 månader för att ha fått utbildningen genom arbetsgivare. För arbetsgivaren innebär visserligen detta en utgift vid inköpstillfället men denna betalas tillbaka med råge under nästkommande 10 månader där marginalen på en PT-timme ofta kan ligga på 20-40%

OBS! Driver du gym och funderar på att skicka personal eller medlemmar på utbildning?
Se till att skriva ett avtal INNAN anmälan. Vi får regelbundet mail av gym som har skickat personal/medlem på utbildning som sedan personen inte slutfört.
Om du då inte har ett avtal som säger att din personal/medlem blir återbetalningsskyldig är dina pengar borta.