IntensivePT

View Original

Vilka är egentligen de enklaste klienterna att träna?

Vilka är egentligen de enklaste klienterna att träna?

Jag tar inte på mig mycket PT-Klienter längre men just nu tränar jag och min fästmö några bekanta till oss för att vi vill hjälpa dem komma igång med sin träning. De är i en situation där de måste börja röra på sig (vilket de nu har gjort) och de känner de positiva träningseffekterna av det varje dag. Dessa personer är inte vana vid gymmet vilket leder till många frågor i stil med “vad tränar den här” och hen pekar på en roddmaskin. Här om dagen frågade de hur vi orkar med dem och deras alla frågor varpå jag började skratta och sa “Ni har ju bestämt er. Ni är de enklaste klienterna i världen”.

Reflektion

Vi har även släppt två nya avsnitt av PT-Podden i samma veva som handlar om just motivation. Om du inte har lyssnat på dem ska du börja med det första avsnittet här. Dessa två pod-avsnitt i kombination med att träna de här klienterna fick mig att börja reflektera kring det här med “enkla” och “svåra” klienter. Självklart kan enkelt och svårt mätas på olika sätt men i min reflektion tänker jag energikrävande. Vissa av våra klienter fyller på våra energidepåer medans andra bara tömmer vår energi.

Jag må vara bias till mina egna erfarenheter (och de tusentals PTs jag har arbetat med) men jag upplever att de klienter som tömmer mest energi av oss är de som framförallt klagar eller hittar på ursäkter. De som du känner inte kommer någon vart och där klienten vill att du ska dra dem framåt istället för att leda vägen. De som önskar att du kunde göra jobbet åt dem helt enkelt. Självklart kan man ha en dålig dag och ändå vara en “enkel” klient men jag tror att ni förstår lite vad jag menar här.

Så vad är en enkel klient? Det är helt enkelt en person som är hyfsat självgående. Någon som gör sina hemläxor, tar på sig nya utmaningar och trivs på gymmet i ditt sällskap. Det är helt enkelt någon som har bestämt sig för att de ska lyckas. Det är inte så att de måste kunna allt eller känna självförtroende i allt de gör. Men de vill. Iallafall så vill de och har bestämt sig ett tag.

Jag kommer att ställa frågan till våra grupp av PTs men jag tror att de flesta kommer att hålla med mig om detta. Om jag tänker tillbaka till min karriär som PT är det klienterna som har lyckats bäst som jag också upplever att jag har behövt göra minst jobb för att hjälpa.

Så hur motiverar vi våra klienter?

Det är svårt att veta hur man ska börja skriva det här stycket. Ena delen av mig vill komma med tips medans den andra vill vara lite mer “realist”. Jag tror vi börjar med det realistiska.

Du kan inte bestämma dig åt klienten. Det går inte. Klienten måste bestämma sig själv för att de vill lyckas. Du kommer nog att märka ganska fort i början på träningen med en klient om de har bestämt sig eller inte. Om de inte har gjort det kan du självklart göra följande saker för att hjälpa dem framåt men du bör nog matcha dina förväntningar med vad de själva kommer att ge i ert samarbete.

Så hur motiverar vi då klienten att lyckas? Här kommer mina topp tre tips som jag hoppas är lite unika:

  • Gör klienten delaktig i träningsupplägget

Istället för att skriva ut “du ska träna det här och det här” fråga klienten vad de tycker är roligt. Fråga vilka övningar de hatar. Fråga om de gillar att köra hög volym eller inte. Föredrar de pump känslan eller att köra tungt? Eller har de ingen aning? Om de inte vet är det fantastiskt. Då kan du spendera den första månaden på att testa olika saker. Det enda ni försöker komma fram till är vad klienten faktiskt tycker är roligt. Sedan när ni väl ska skapa träningsprogrammet kan du låta klienten vara med och välja vilka övningar de ska göra. Vi vet ju exempelvis att de flesta rodd varianter är likartade. Varför inte låta klienten välja den de föredrar att göra? När klienten själv får vara med och utforma träningsprogrammet är det en större chans att det blir roligare för klienten vilket leder till att de faktiskt kommer att göra programmet. Nu betyder det såklart inte att de får välja allt om det inte är i linje med deras mål men då kanske diskussionen bör vara kring målen om den situationen uppstår.

  • Skapa möjligheter att vinna ofta och regelbundet

Jag älskar att göra 1RM i baslyft. Jag älskar det mer än något annat. Det finns inget bättre. Även om jag inte sätter ett PR varje gång (om någonsin) älskar jag den mätbara känslan. Dessutom blir det ibland ett 2RM eller ett 3RM om man har blivit starkare. Jag säger inte att alla våra klienter ska göra 1RM hela tiden men vi bör mäta deras träning och ge dem chansen att vinna ofta och regelbundet. En duktig PT som antecknar när vi tränar våra klienter kommer att göra det här automatiskt. Det måste inte ens vara för inplanerat. Det kan vara enkla saker som att “förra veckan gjorde du 3x10 med 15kg i biceps curls. Nu gjorde du 3x12". Informera klienten om deras framsteg och få de att känna sig som vinnare. Vem behöver inte det lite mer i sin vardag?

  • Prioritera roligt över prestation

Motionärer som vill träna som elitidrottare gör mig galen. “Jag vill ha det optimala träningsprogrammet”. Vet du vad det finns inte. Dessutom hade du inte gjort det för det är troligen för krävande för dig. Det här gäller dubbelt för PTs som sätter ambitionsnivåerna långt över vad klienten faktiskt vill åstadkomma. Vi har träningsprinciper som vi behöver tillämpa för att lyckas med vår träning (läs mer här) men utöver det är det viktigaste att träningen är rolig. En av de viktigaste faktorerna för att våra klienter ska lyckas är att de faktiskt kommer tillbaka. Vad som helst är troligen bättre än alternativt som brukar vara ingenting. Om träningen är rolig då kommer klienterna att komma tillbaka och fortsätta. Ge det lite tid så kommer allt att gå hur bra som helst.

  • Kom ihåg att motivation går i vågor

Och det är okej. Vi är inte alltid motiverade att göra vårt bästa. Ibland är det mycket som händer i livet som tar fokus till annat. Det finns tyvärr inget facit till hands när motivationen dippar. Erfarenhet och din personliga relation till klienten är det som kommer att avgöra hur ni ska gå tillväga. Ibland behöver man byta fokus eller ändra målsättningen. Andra gånger behöver man bara acceptera att det är så här en stund. Det är troligen inte ditt fel som PT men du bör och får gärna samtala med klienten om hur motiverade de känner sig just nu och vad ni kan förändra för att hitta tillbaka till motivationen.

? När jag skrev detta insåg jag att orsaken till varför jag slutade som PT på heltid är för att jag hade för många av de där “tråkiga” klienterna som inte hade bestämt sig. Det kanske var mitt fel som var trött på att arbeta med människor. Hur som helst var det en intressant reflektion. Förresten om du inte har lyssnat på PT-Podden avsnitten om hur du motiverar dina klienter med Mathias Zachau bör du verkligen göra det. Du finner avsnittet här.