Säkra din ekonomi som PT 2023
2020-talet har varit en svår tid med ett ändlöst antal utmaningar som byter av varandra: covid-19, börskrasch, krig, skenande el-priser, inflation, mer börskrasch och mer inflation. Som PT finns det goda skäl till att oroa sig för vår nuvarande samhällssituation och ta steg mot att säkra sin ekonomi om våra hårda tider inte lättar snart. För att utveckla din ekonomiska intelligens får du här ett antal praktiska råd som hjälper dig säkra din ekonomi som PT 2023.
Pengar in och pengar ut
Att sköta sin ekonomi har mycket gemensamt med att sköta sin kosthållning; och vi kan arbeta med vår ekonomi på ett sätt som är väldigt likt det arbete vi kan göra med kostplaneringar. Kostplaneringar kan användas för att gå ned i vikt, hålla oss viktstabila, gå upp i vikt och förbättra vår livskvalitet; precis som ekonomisk planering kan användas för att styra utgifter, balansera budgeten, få avkastning på investeringar och förbättra vår livskvalitet.
Alla kostplaneringar börjar med en uträkning av vårt energi- och näringsbehov och på samma sätt börjar vi vår ekonomiska planering.
Budget
Har du koll på hur din budget balanserar ut sig varje månad? Om inte bör du se det här som ett obligatoriskt första steg. I vår budget kan vi ställa fram fem kategorier:
Pengar in
Fasta utgifter
Rörliga utgifter
Amortering av skulder
Investeringar/Sparande
Pengar in
Börja med att ställa upp dina inkomster, inkludera lön från arbete tillsammans med alla eventuella bidrag och extrainkomster. Är ni flera vuxna i hushållet varav du är den som ansvarar för alla fasta utgifter och därför tar emot pengar av andra ska även dessa pengar inkluderas (jag får t.ex. hälften av hyran av min sambo varje månad).
Addera ihop alla pengar som går in på ditt konto och du har dina totala månadsinkomster.
Fasta utgifter
Ställ sedan upp alla dina fasta utgifter, dvs. återkommande fakturor som ska betalas regelbundet. Om du har fakturor som kommer in varannan eller var tredje månad kan du slå ut kostnaden över året och inkludera medelkostnaden (utgift multiplicerat med antal betalningar / 12 månader) som en fast utgift.
För mig ser det ut såhär (sortering: storleksordning):
Hyra: 10 600kr (inkluderar el+vatten)
Internet: 249kr
Unionen: 235kr
Hem- och sjukförsäkring: 168kr
Spotify: 149kr
Akassa: 140kr
Mobilabonnemang: 100kr
Netflix: 99kr
Djurförsäkring: 11kr
Totala utgifter: 11 751kr/månad
Rörliga utgifter
Att räkna ut rörliga utgifter kräver mer arbete. Jag föredrar att göra det i tre steg:
Spalta upp alla utgifter på bankkontot för de senaste tre månaderna (eller längre)
Dela in utgifterna i olika kategorier (bensin, livsmedel, äta ute, hushåll, kläder, underhållning m.fl)
Räkna sedan ut medelvärdet på dina rörliga utgifter (addera utgifter och dividera med antalet månader)
Anledningen till att du vill se dina rörliga utgifter över tid är samma som varför vi behöver väga oss regelbundet över tid: rörliga utgifter fluktuerar. Ett medelvärde över flera månader ger en mer rättvis bild av ekonomin.
Skulder + investeringar
Skulder och investeringar bör betraktas på samma sätt: som din förmögenhet.
När du betalar av skulder går din förmögenhet upp; när du lägger undan pengar går din förmögenhet upp. Om du drar på dig mer skulder går din förmögenhet ned; när börsen kraschar för andra gången på två år går din förmögenhet ned (men ger en möjlighet för långsiktig avkastning).
Med hänsyn till skulders natur vill du amortera av dessa för att räntekostnader inte ska äta upp kapital över tid. Bestäm en avbetalningstakt som passar din ekonomiska situation och ger dig räntekostnader du kan acceptera och avsätt en bestämd mängd pengar till dina skulder - särskilt konsumtionsskulder som ofta har hög rörlig ränta (att handla pizza på Klarna kan göra pizzan väldigt dyr).
Bestäm även en summa pengar som du lägger undan varje månad. Ett sparkonto med låg ränta är acceptabelt om du vet att du behöver pengarna snart, eller saknar en buffert. Men har du möjlighet bör du satsa på att månadsspara på ett ISK fördelat över t.ex. en Sverige- och en Global indexfond (om du inte förstår dig på börsen) med lägsta möjliga avgift eller i utdelningsaktier. Även utdelningsaktier kan vara en relativ säker satsning för den som inte är en börshaj.
Oavsett hör både skulder och investeringar till utgiftsidan.
Pengar över
Slå ihop alla intäkter på ena sidan, slå sedan ihop alla utgifter på andra sidan. Subtrahera utgifterna från inkomsterna (inkomster - utgifter) och du får ut hur mycket pengar du har över varje månad.
Går kalkylen ihop? Är du nöjd med din nuvarande ekonomiska situation? Om du vill förbättra den läs vidare.
Optimera dina fasta utgifter
Du bör åtminstone en gång per år utvärdera dina fasta utgifter och optimera dem. Det finns ofta många möjligheter till att förbättra många utgifter med små skillnader som tillsammans över tid blir betydande summor pengar. Du kan gå tillväga på ett par olika sätt:
Ta bort onödiga utgifter
Nedgradera tjänster till en lämplig nivå
Förhandla om dina avtal eller byt leverantör (välj bästa erbjudandet)
Gå tillbaka till din budget och gör en granskning av dina utgifter. Vissa utgifter kommer vara svåra att förändra utan en större ansträngning (bor du dyrare än du har råd för kanske du vill köpa eget för att få en lägre månadsavgift eller nedgradera dig). Så börja med lågt hängande äpplen.
Såhär optimerade jag mina fasta utgifter i år:
Ta bort onödiga utgifter; Disney+ 89kr, Amazon Prime 59kr, Crunchyroll 99kr = 247kr/månad eller 2964kr/år
Nedgradera tjänster; Vimla 6GB 130kr till 3GB 100kr (30kr), Spotify family 189kr till Spotify duo 149kr (40kr), Netflix Premium 179kr till Netflix Basic 99kr (80kr) = 150kr/månad eller 1800kr/år
Förhandla om avtal/välj bästa erbjudandet: Förhandlade ned Tele2 Internet från 519kr till 249kr för samma 250/250 uppkoppling = 270kr/månaden eller 3240kr/år
Total reducering i utgifter: 667kr/månad eller 8004kr/år
Gör en utförlig granskning av dina fasta utgifter och du kommer kunna spara stora pengar över året. Om du aldrig någonsin granskat din ekonomi tidigare kommer du bli förvånad över hur mycket pengar du slänger i sjön på saker du egentligen inte har någon nytta av.
Optimera dina konsumtionsvanor
Beroende på hur dina rörliga utgifter ser ut kan det finnas varierade förbättringsmöjligheter för din ekonomi. Om du är någon som äter ute flera gånger i veckan, springer på krogen, eller hanterar Foodora som din personliga kock, är det enkelt att se vart det finns utrymme att skala ned på rörliga utgifter.
Särskilt aktuellt under rådande omständigheter finns det två stora utgiftsposter för många:
kostnaden för bensin
elkostnader
Om du egentligen inte har något större behov av bilen men tar den överallt ändå för att du är bekväm av dig kan du spara pengar på att låta den stå. Nu när elkostnaderna har skenat iväg finns det även skäl till att utvärdera dina elvanor i hemmet. Har du ett värmeelement på hela dagen, stänger du aldrig av din dator - eller om du är som mig och kör diskmaskinen åtminstone en gång om dagen på 70 grader - kan du reducera dina elkostnader genom att minska på din elförbrukning.
Rörliga utgifter blir ofta en förhållningsfråga om vad som är värt att spendera pengar på. Vi kan bryta ned våra rörliga utgifter i ett antal olika kategorier för att göra förändringar i budgeten enklare:
nödvändiga och anpassningsbara kostnader
nödvändiga och orubbliga kostnader
lyxkonsumtion
Nödvändiga och anpassningsbara kostnader kan exempelvis vara köp av mat- och hushållsvaror. Det finns för dem flesta en möjlighet att minska utgifter utan betydande förändringar i livskvalitet. Byte av varumärke, användandet av erbjudanden och handling av säsongsprodukter kan enkelt spara hundralappar. Att dra ned på utgifter behöver inte innebära uppoffringar, men det kan såklart hjälpa att se över vad du faktiskt lägger pengar på när du går i matbutiken.
Nödvändiga och orubbliga kostnader är, som det låter, svåra att ändra på. Ett exempel ur min budget är exempelvis kostnaden för hundfoder. Freja, min 7 åriga chow chow, har en känslig mag-tarm kanal och kräver veterinärkost; som givetvis kostar 25% mer än vanligt foder av samma kvantitet. Rocket, min 2 åriga dvärgvädurs kanin, kräver i sin tur hö av hög kvalité. Utan bil och boendes i en central hyresrätt kan jag inte åka och köpa ett halvt ton hö för 20 spänn - utan är tvungen att köpa 4 kilos hölådor från Arken Zoo för 219kr. Två nödvändiga kostnader som jag inte kan göra någonting åt.
Lyxkonsumtion i sin tur är motsatsen till nödvändiga kostnader - det är utgifter som du helt klarar dig utan. Nya kläder varje månad, Foodora, krogrundor och alla andra utgifter som är mer till för din personliga tillfredsställelse snarare än nödvändighet. För de allra flesta är det här den lämpligaste budgetposten att skala ned på under tuffa tider.
Optimera dina skulder och investeringar
Skulder är sällan roliga - men det finns goda möjligheter att förbättra hur de betalas om du behöver frigöra kapital:
samla alla små lån till ett stort lån med fördelaktig ränta (Anyfin)
omfinansiera dina lån med fördelaktig ränta
Och det bästa rådet av alla: skaffa inte nya skulder.
Ett vanligt misstag med både skulder och investeringar är att lägga in för mycket pengar på för kort tid - vilket orsakar problem med tillgängligt kapital och ökar risken för nya skulder. Om du väljer att samla och/eller omfinansiera dina lån för att frigöra kapital är det en god idé att lägga tillbaka det frigjorda kapitalet i skulderna för att korta ned betalningstiden och långsiktigt spara pengar på räntekostnader.
Investeringar och sparande är ett komplext ämne som kan göras väldigt simpelt med två regler: 1) avsätt en summa pengar du kan undvara varje månad, och 2) månadsspara.
Räknar du ditt sparande som en fast utgift kan du enklare anpassa dina konsumtionsvanor och investeringsnivå till din nuvarande intäktsnivå. Många saknar is i magen och hoppar av börsen så fort de ser rött i portföljen. Men det är just nu under nedgången som det finns stora möjligheter till framtida avkastning när fondandelar och aktier handlas på rabatt.
Säkra dina inkomster
Om du optimerar dina fasta och rörliga utgifter kan du spara allt från några hundralappar till flera tusenlappar varje månad - som över år gör en skillnad på tiotusentals kronor.
Vill du verkligen säkra din ekonomi finns det dock en lösning som slår all ekonomisk planering: öka dina inkomster!
Vill du sälja mer personlig träning?
Som PT har du goda möjligheter att påverka din egen inkomstnivå.
Ju fler PT-timmar du säljer, desto mer pengar tjänar du - och ju mer pengar du tjänar, desto tryggare är din ekonomi.
För att säkra dina inkomster 2023 - när omvärlden rasar omkring dig - är mer sälj det du behöver.
Men det är inte bara du som upplever den våg av ekonomiska utmaningar som just nu drar in över Sverige - dina kunder lider med dig. Men det är inget som hindrar en framgångsrik PT från att tjäna sitt leverbröd - för alla framgångsrika PT’s vet hur man säljer personlig träning under alla omständigheter.
Om du vill sälja mer PT-timmar och säkra dina inkomster har vi den perfekta lösningen åt dig. Vi har samlat årtionden av beprövade säljmetoder i en specialdesignad kurs som är helt inriktad på att hjälpa PT’s sälja mer personlig träning.
The time to buy is when there’s blood in the streets är ett berömt uttryck för den starka övertygelsen att ju sämre tiderna verkar, desto bättre möjligheter finns det för vinst.
Vår kurs PT-Sälj ger dig en väg in till att skörda möjligheterna. Ta steget för att säkra din ekonomi och investera i dig själv och din karriär.
Vill du sälja fler PT-timmar? Med IntensivePT’s kurs PT-sälj lär du dig beprövade metoder specifikt anpassade till försäljning av personlig träning. Ta första steget mot att sälja mer än någonsin tidigare och: