Jobba som PT utomlands - möt Millis Heimklo

Vem längtar inte till vita stränder och en lyxresort? Slå ihop det med ditt yrke som personlig tränare, då har ni Millis Heimklo! Vi har djupdykt i Maldiverna och tagit ett snack med vår tidigare elev om hur det är att jobba som PT utomlands. Missa inte Millis 5 tips till dig som är sugen på att sätta dig på planet och dra iväg!

Varför just PT yrket?

Jag har alltid gillat träning och coaching, så jag hade förr eller senare valt att gå en PT utbildning av rent intresse för min egen träning och för att kunna hjälpa vänner och familj på bästa sätt med deras träning och kost. Jag utbildade mig i slutet på förra sommaren 2020.

Det jag brinner för är att lära mig de saker som är mest givande, det som ger mest avkastning av investerad tid, så att man kan leva ett så lycklig, hälsosamt och produktivt liv som möjligt. Kost och hälsa är en mycket stor del av detta. Med denna kunskap så vill jag på ett enkelt sätt sprida och motivera människor att nå nya höjder i livet. 

Varför jag valde att utbilda mig just nu är för att min arbetsgivare (Soneva) valde att sponsra min utbildning för att jag ska kunna erbjuda både tennis coaching och personlig träning för gäster på Soneva Fushi. Soneva Fushi är en lyxresort i Maldiverna som är unik för sitt ”sustainability mindset”.

PT utomlands - var och varför?

Idag arbetar jag på Soneva Fushi vilket är en av Maldivernas lyxigaste resorter. Det var tack vare Jonas Björkman (tidigare världsetta i dubbel och världsfyra is singel i tennis) jag hamnade på lyxön. Jonas sökte för nu två år sedan en tennis coach till Soneva Jani, vilket är dotterön still Soneva Fushi. Jag hade turen att träffa Jonas genom bekantskapskretsar inom tennisen. Han rekommenderade mig till Soneva och jag blev direkt erbjuden att bli första tenniscoachen för Soneva Jani. 

Under våren förra året 2020 så åkte jag över till Soneva Fushi då Jani stängde ner pga Corona. På Soneva Fushi fanns det fortfarande en hel del gäster som stannade under en längre tid, så jag spelade tennis med en hel del gäster. Ägaren av Soneva lever på Soneva Fushi året runt. Jag fick chansen att träffa honom och han bad mig lägga upp hans träning i gymmet efter att jag träffat och hjälpt honom med en del övningar.

Innan jag åkte hem till Sverige under sommaren 2020 så skrev jag ett nytt kontrakt med Soneva, men den här gången som både tennis tränare och PT för Soneva Fushi. Just nu är det på Soneva Fushi jag är och jobbar från Oktober till Juni. 

Vad är det bästa med utomlandsarbete?

Det är roligt att se nya ställen, uppleva nya miljöer och kulturer. Jag gillar att träffa nya människor med andra bakgrunder och kunskaper om träning i allmänhet. Vi är väldigt långt fram i Sverige när det kommer till kost och hälsa och dess koppling till välmående. Många som kommer till mig har inte prioriterat träningen i sina liv. Det känns som att jag kan bidra med en viktig komponent för de mest inflytelserika personerna i världen vilket är väldigt häftigt. 

Hur skiljer sig dina PT kunder mot de i Sverige?

På de resorter jag jobbat på så kommer det många miljardärer som betalar mycket för sina sessions och de är vana med hög kvalitet. Jag trodde dessa gäster skulle beté sig mer kräset och att detta skulle sätta mer press på mig som PT, men till min förvåning så har detta inte varit fallet. De allra flesta jag träffat har varit väldigt ”down to earth” och visat mer uppskattning till mitt arbete. Det jag generellt har sett är att det finns en starkare hunger till kunskap och förståelse i jämförelse med medelsvensken och kunderna är mer öppna till nya övningar, förståelser och ideer. 

Några kunder har redan program som de vill hålla sig till, men de vill ha dig där för att kontrollera form och pusha dem till att göra övningarna bra. Detta är något nytt för mig som jag uppskattar att träffa på. En del övningar kan vara mycket lärorika och briljanta, och en del rent skadliga. Det gäller att på ett ödmjukt sätt både lära och justera utan att kritisera. 

Eftersom de flesta gästerna stannar en kortare period så finns inte samma möjlighet till uppföljning av träning som hemma i Sverige där många kunder kommer tillbaka. Man har kortare tid att screena personen och fixa ett upplägg som fungerar för gästen. Jag jobbar mycket i utbildande syfte för att få kunden att förstå övningar, tanken bakom övningarna och för att ge dem de delar som ger mest avkastning för dem. Mycket har handlat om hållning, aktivering av viktiga mindre muskler, rörelsemönster och vad det är värt att lägga krut på när det kommer till kost och sömn.

Skatt och förmåner - vad bör man tänka på?

Skattemässigt så kan det både vara en för- eller en nackdel beroende på vilket land du jobbar i och hur länge du kommer vara borta. Vissa länder har avtal med Sverige så att man inte dubbelbeskattad, de vill säga betalar skatt i både landet du jobbar och i Sverige.

Maldiverna har inget avtal med Sverige angående detta, men det finns andra regler man kan applicera för att undvika dubbelbeskattning. 

6-månaders regeln är bra att ha i åtanke. Kort sagt så betyder den att om man jobbar mer än 6 månader utomlands utan att komma tillbaka till Sverige under en längre period (eller i början och slutet på halvåret), så kan man ”välja” vart man ska betala skatt.

Beroende på i vilken situation du befinner dig i så kan du förhandla dig till förmåner utöver lön. Genom att jag både är tennistränare och pt så blir jag rätt unik på marknaden och därmed har jag starkare förhandlingskraft. Det finns många andra sätt att bli unik på marknaden, kanske är du massör eller grym på att hålla föreläsningar. I mitt avtal så ingår allt gällande boende, mat, resor, visa etc. Jag har även turen att få en hel del andra förmåner på resorten som jag inte hade bytt mot mer i lön.

Skattar du inte i Sverige så är din inkomst inte pensionsgrundande i Sverige. Om du får pension beror på vad landet du jobbar för har för regler angående detta.

Millis 5 tips till dig som vill jobba som PT utomlands

1. Vi är lyckligt lottade i Sverige. Sverige har ett väldigt bra rykte ute i världen och många ser Sverige som ett toppland med goda värderingar. Bara genom att förknippas med Sverige som varumärke så får man direkt en oförskämt bra startpunkt. Så första tipset är just att du är eftertraktad utomlands och troligen kommer bli mycket uppskattad i det landet du väljer att jobba i. 

2. Jag hade väldigt flyt med att få mitt jobb via kontakter, men det finns alltid möjlighet att söka till det man vill jobba med. Även fast ex. en resort inte aktivt söker pt så kan man visa intresse genom att skicka en ansökan. Det värsta som kan hända är att man får ett nej, och då kan man alltid söka till en annan.

3. En internationell PT utbildning från Sverige, som IPT är, gör mycket! Så ni som läser detta har troligen redan tagit det största steget till att jobba utomlands som PT.

4. Det var inte speciellt krångligt att fixa med visa, dokumentation etc som jag trodde. Din framtida arbetsgivare är troligen expert på detta området och kommer hjälpa dig igenom detta utan några svårigheter. 

5. Om det ligger rätt i tiden så är det bara att köra. Jag har svårt att se att du kommer ångra dig senare i livet. Kunder du har hemma kan du ”låna ut” till dina kollegor. Genom att vara ödmjuk och styra över dem till de PT’s som du tror kommer göra bäst för kunden kommer ändå många av dessa kunder återkomma till dig när du är hemma igen. Om du inte får tillbaka kunden så har du ändå gjort ett strålande jobb gällande matching. 

Dina Svenska kunder kommer gilla att följa din resa på sociala medier och du kommer troligen kunna behålla några som onlinekunder om ni båda tycker det är en god idé. Själv är jag inte helt såld på online coaching, men om du får det att fungera så är det en bra extra inkomst.

Vill du veta mer?

Nyfiken på att veta med om att arbeta som PT utomlands? Missa inte avsnittet i PT podden där Karl möter Millis Heimklo! Lyssna här! Eller varför inte följa Millis på instagram och ta del av hans resa?!

MillisHeimklo.jpeg

Millis Heimklo

Personlig tränare

Jobba som PTGuest User