IntensivePT

View Original

Vad gör man när en klient tycker att allt suger?

Vad gör man när en klient tycker att allt suger?

Vi har alla varit där. Och om du inte har varit där så kommer du att komma dit. Oftast går träningen bra och allt känns toppen för våra klienter men ibland går livet inte riktigt som det ska. De kanske har haft stora livsomställningar, dödsfall inom familjen eller något mindre allvarligt som påverkar deras motivation till allt. När det sker är det väldigt ofta vi som Personliga Tränare som får höra det mesta om hur klientens liv suger. Det kan gå i perioder när träningen känns tuff, de kan inte prestera som de vet att de borde och att bara gå upp ur sängen känns som en börda.

Om och när det här sker kan det bli en väldigt stor börda för dig som PT eftersom att den här glada, roliga personen börjar ta massor av energi av dig istället för att ge dig energi – och det suger.

Här kommer mina bästa tips till vad du behöver göra för att bryta cykeln och de kommer i en viktig prioritetsordning.

Acceptera att det inte är ditt fel att träningen inte går som den ska

Det här är nog den viktigaste av alla. Din klient mår inte bra just nu men förmodligen är den träningen ni gör mycket bättre än att klienten slutar träna helt. Dessutom är chansen att de fortsätter träna efter denna dipp mycket större om de faktiskt har tränat igenom den. Du behöver ta bort pressen från dig själv att klienten ska utvecklas allt för mycket och istället börja fokusera på ”vad är minimum”.

Av erfarenhet kan jag säga att det här är väldigt, väldigt mycket svårare än vad det låter.

Dra ner på träningsvolymen, intensiteten och framförallt ”kraven” på träningen

Att planera att träna fem dagar i veckan och att bara lyckas träna fyra pass får de flesta att känna sig som misslyckanden. Vi vet att man ska vara sjukt glad om en klient får till fyra pass på en vecka men i verkligheten kommer det inte bli så under den här perioden. Lägg i stället om träningen så att de kanske ska träna två pass per vecka. När de lyckas göra ett tredje kommer de att bli väldigt stolta och det kommer vara en positiv sak i deras vardag.

Oftast kan det även vara bra att dra ner på intensiteten så att passen inte känns lika skrämmande. Om man går igenom en tuff period är det sällan roligt att ha stora krav på sig som man inte lyckas hålla. Skapa istället förutsättningar för att klienten ska lyckas.

Ge det tid

Förhoppningsvis kommer din klient att bounce-back men det kan ta ett tag. Var förstående och förbered olika samtalsämnen ni kan prata om som är positiva under passen. Fråga om de har sett någon bra film på senaste eller om de ska göra något roligt i helgen.

Våga säga ifrån

Om din klient dumpar för mycket på dig får du faktiskt säga ifrån. Självklart ska du inte ryta av mot din klient men du kan artigt och trevligt säga att det är mycket fokus på det negativa just nu och att du har respekt för vad din klient går igenom men att på den här platsen försöker vi fokusera på det positiva.

Avsäga dig klienten

Jag vet att den här är hårt och det är den. Men om din klient inte blir bättre och deras humör börjar påverka dig negativt är det okej att säga att du inte känner att du kan hjälpa personen längre. Vårt yrke handlar om att vi ska hjälpa människor men du kommer fortfarande först. Om du inte kan hjälpa dig själv kommer du inte längre att kunna hjälpa någon annan. Om du avsäger klienten (och självklart innan) ska du rekommendera att de pratar med någon som är utbildad inom olika typer av samtalsterapi. I slutändan måste vi komma ihåg att vi är inte terapeuter. Vi ska hjälpa människor med träning och ibland kan vi bli lite hobby-terapeuter och det är okej. Men om det börjar bli för mycket för dig ska och bör du avsäga dig klienten och be dem prata med någon professionell.

Jag har faktiskt haft turen att alla mina klienter som har gått igenom en dipp har kommit ur den på andra sidan och varit glada över träningen. Dock är det flera gånger som jag har känt ”åh nej om det här inte börjar bli bättre snart vet jag inte vad jag ska göra”. Jag kan bara sympatisera med dig som har en svår klient och hoppas på att det kommer bli bättre. Den här bloggposten handlar mer om dig än om klienten så glöm inte att du kommer först och att du gör det bästa du kan.

Vi avslutar med några luddiga röda flaggor för depression och när klienten ska refereras vidare. Det här avsnittet har ju primärt med för att stärka dig i att veta när en klient kanske börjar bli för mycket för dig att ta tag i.

Om du vill läsa mer om depression kan du göra det är:

https://www.1177.se/Jamtland-Harjedalen/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/depression/depression/

Vid oförklarliga depressionssymtom/trötthet utan tydlig utlösare

·     Svår depression med suicidproblematik

·     Vid utebliven förbättring efter KBT behandling

Stress/utmattning

·     Vid oförklarliga symtom/utmattning utan tydlig utlösare

·     Vid utebliven förbättring efter KBT behandling

Ångest

·     Vid outredda symtom från hjärtat

·     Vid oförklarlig stirrighet, stressighet, darrighet utan tydlig utlösare

·     Vid utebliven förbättring efter KBT'

Vill du lära dig mer om att arbeta med klienter som tycker att allt suger? Lyssna på våra PT-Podden avsnitt Arbeta med hälsa och Coachande samtal