Olika typer av skivstänger
Olika typer av skivstänger
Det finns otroligt många olika typer av stänger. Vi har 20kg stänger, 15kg stänger, teknikstänger, EZ—Bars, Hexbars, Olympiska stänger, fat bars. Ja listan kan göras otroligt lång. Nedanför går vi igenom de olika typer av stänger som finns så att du kan göra rätt val.
De vanligaste stängerna är de du oftast ser på gymmet. Traditionellt har vi herrstänger som väger 20 kg och damstänger som väger 15kg. De brukar kallas herr och damstänger eftersom att damstången har lite mindre diameter där man greppar vilket gör det enklare om man har mindre händer. Som resultat används de för de respektive könen vid tävling. Med det sagt behöver du absolut inte fastna för en viss stång - föredrar du den ena över den andra är det bara att köra på.
De flesta stänger har en yttre markering vid räfflingen kring greppet. Detta är en olympisk standard och finns för att du ska kunna hitta ditt grepp lättare. Det finns även vissa som har en inre räffling också för att hjälpa dig hitta rätt grepp.
Här finns även skivstänger för olika specialiseringar. Exempelvis skivstänger som är till för olympiska lyft där stångens vikter enklare kan rotera. För de allra flesta spelar det ingen roll alls.
Denna stång greppar man ut vid sidan av kroppen istället för framför kroppen. Skivstången lämpar sig bäst för olika varianter av marklyft. Denna stång kan vara väldigt skonsam och enkel att använda om man inte har rörligheten för att göra marklyft med en traditionell stång.
Vikten på slänga stången brukar variera.
Vad är det här för konstig stång? Dessa kommer i många olika varianter men den stora saken är att greppet går att hålla i olika lägen. Istället för att ha ett pronerat grepp har man ett neutralt grepp vilket kan vara skönt för att variera belastningen. Skivstången lämpar sig bra för övningar som bänkpress, press eller rodd.
Även dessa brukar variera i vikt men väger oftast runt 15-20kg.
Jag vet den ser lite konstig ut. Skivstången lämpar sig för olika varianter av knäböj om man har någon skada som gör att man inte kan utföra det med en vanlig stång. Eftersom att man kan hålla i stången blir det ett tekniskt enklare utförande jämfört med att hålla i stången. Folk använder även denna stång för att lasta på tyngre vikter än vad de kan lyfta i ett knäböj ibland.
Denna stång är kanske lite mer känd som bicepscurl stången eftersom att det är precis vad den används till. Den skillnaden vi får mot en vanlig stång är att greppet blir semi-supinerat vilket kan vara ett skönare grepp för många vid curls.
Pris:
Skivstänger kostar mellan 1.000kr och 30.000kr
Om du planerar att köpa in en skivstång till ditt gym eller för hemmabruk brukar det räcka gott att köpa en stång för 3.000kr. Dessa är oftast balanserade, håller för flera hundra kilo samt överlever många år. Du bör aldrig köpa en stång för 1.000kr och om du inte tävlar i OS bör du inte köpa en stång över 10.000kr
Samtidigt kan det vara svårt att veta vad alla skivstänger är och det leder till den stora frågan: Får man ljuga sin klienter?