Vad är en bra verbal cue?
Vad är en bra verbal cue?
När vi börjar coacha är det enkelt att vi vill dela med oss av all vår kunskap. Detta kan också vara ett av de vanligaste misstagen vi gör som PTs då vi riskerar att ge klienten för mycket att tänka på vid ett tillfälle. Då kommer vi till frågan hur mycket ska jag coacha min klient och vilka verbala cues ska jag använda? Här kommer en kort liten guide på vad en bra verbal cue är och hur vi kan applicera riktlinjerna till våra klienter.
En verbal cue
Det finns massor av definitioner av en verbal cue men jag gillar att använda mig av något i still med “Korta, tydliga kommandon med ett direktiv”. Målet är att vi verbalt ska tala om för klienten vad vi vill att de ska göra. Det ska vara enkelt för klienten att förstå en verbal cue och de ska kunna anpassa sin form under ett arbetsset. Låt oss titta på olika delar som är viktiga för en bra verbal cue.
KORTA
Om vi pratar länge när en klient håller i en vikt kommer en av två saker hända. 1) De lyssnar inte på oss och tänker på sin form. 2) De lyssnar men har svårt att tänka på sin form samtidigt. Om inget annat är det jobbigt att stå i en utmanande position och lyssna på någon. Självklart kan vi göra längre utlägg till våra klienter om hur de bör tänka vid en övning. Detta är dock inte samma sak som en cue - det är mer att vi förklarar en övning.
En bra verbal cue ska vara så kort som möjligt samtidigt som det inte lämnar plats för förvirring.
TYDLIG
Detta handlar både om hur vi säger vår cue men också vad vi säger. När vi använder en verbal cue ska vi tala högt och tydligt. Klienten ska inte behöva anstänga sig för att höra oss. Jag förstår att detta känns självklart för en erfaren person men väldigt ofta ser man PTs stå lite vid sidan av sin klient och visa något samtidigt som de pratar om en cue. Det kommer inte leda till en ffektiv inlärning då klienten varken kan se eller höra dig så bra.
En annan aspekt av “tydlig” är just att det ska vara enkelt att förstå. Här får vi fundera på vilka ord vi använder. Exempelvis “ut med knäna” är tydligt medan “externalrotera/abducera/stabilisera knäna” inte är särskilt tydligt för någon som inte studerat biomekanik.
DIREKTIV
Jämför följande två cues: “Tänk på knäna” med “pressa ut knäna”. Det första har inget direktiv. Visst nu tänker jag på mina knän. Sen då? Här behöver vi även cuea ett direktiv till vår klient. Alltså - “Pressa UT knäna”. Här har vi två saker - “pressa” och “ut”. Det är enkelt att förstå vad man ska göra.
Sammanfattning
Det finns flera aspekter av vad som gör en bra verbal cue men för att illustrera en poäng väjer jag att ha med de tre viktigaste punkterna. Om listan hade haft 20 punkter - hur många hade du då kommit ihåg? Det är samma sak för våra klienter. Håll det kort, tydligt och ha med ett direktiv så kommer dina cues att landa rätt och hjälpa klienten till bättre teknik i sina övningar.
Vill du ta dina cues till nästa nivå? Då måste du läsa dessa bloggposter “Mina bästa interna cues” och “mina bästa externa cues” av Tommy Vestergren. Vill du läsa mer om vår PT-Utbildning? Lyssna på vårt avsnitt “Frågor du bör ställa dig innan du väljer din PT-utbildning”