Vad får du som PT betalt för?

En personlig tränare har inte bara som jobb att träna sina klienter i gymmet. Runt detta finns marknadsföring, sälj, administration och massa mer som man kanske inte tänker att det tillhör yrket. I det här inlägget ska vi reda ut vad din arbetsgivare kommer betala dig för om du jobbar på ett gym.

Det skiljer sig självklart från gym till gym. Vissa arbetsgivare är generösa och betalar lön för nästan all tid som spenderas i gymmet. Detta är ofta mindre gym. De större gymkedjorna brukar dock vara betydligt mer restriktiva. Ju mer erfarenhet du har desto mer tycker jag att du ska försöka förhandla om.

1. Personlig Träning
Självklart får du betalt för att du tränar dina klienter. Priset för en PT-timme varierar beroende på stad och gym. Det billigaste jag har hört talas om senaste åren är 500kr/timme. Det dyraste jag hört, som inte är specialgym, är 1500kr/timme. Av detta får personliga tränaren oftast mellan 150kr och 350kr.

2. Konsultationer
För 5-6 år sedan var det standard att personliga tränaren inte fick betalt för att hålla sina konsultationer. Från 2020 skulle jag säga att det är standard att alla personliga tränare för lön för detta. Oftast samma lön som för en PT-timme eller eventuellt lite lägre.

3. Städning
Om en klient avbokar senare än 12-24 timmar innan passet är det ganska standard att personliga tränaren får lönen ändå. Antingen hela eller iaf en stor del av den. Jag har dock hört talas om, och jobbat på ett gym för flera år sedan, att tränaren måste städa gymmet för att få betalt för timmen. Detta är självklart extremt fel. Om det står i ditt kontrakt att städning är en del av din arbetsuppgift ska du ha bra betalt för detta. Du ska inte behöva göra det för att få betalt för din avbokade timme

4. Stå i reception
Det är inte ovanligt att en PT även står i receptionen för att fylla ut timmarna i början. Det kan även vara ett bra sätt att sälja timmar eftersom du kommer träffa alla som ska träna. Receptionslönen brukar dock vara klart lägre än PT-lönen. Räkna med 100-200kr per timme.

5. Programkonstruktion
Att skriva tränings- och kostupplägg är tyvärr inget man får betalt för. På den här punkten är det nog bara att gilla läget. Jag har svårt att se att det någonsin kommer vara betald tid. Denna del är dock inte så tidskrävande som många tror. När du jobbat 1-2 år kommer detta moment vara både enkelt och snabbt.

6. Kundkommunikation
E-mail, SMS, telefonsamtal, m.m. Tyvärr inget du får betalt för. Det bästa man kan göra här är att redan från början sätta strikta riktlinjer för klienter hur du vill att kommunikation ska gå till. När och hur de kan kontakta dig.
Se även till att klienten har koll på vad du kan hjälpa till med. Du bör t.ex. inte erbjuda telefonrådgivning varje gång klienten är inne på ICA och funderar på om en råvara är ok eller inte.
Här kan du läsa hur jag tycker att man ska kommunicera med sina klienter

Exempel ovan gäller såklart bara när du är anstäld. När du är egenföretagare tillkommer fakturering, bokföring, marknadsföring, m.m. Visserligen blir lönen klart högre så snittlönen per arbetat timme är ändå bättre.

Andreas Hurtig