Den ambitiösa PT:n

Den ambitiösa PT:n är den lata PT:ns motsats. Håller egot i check, sätter klienten i fokus och brinner för att hjälpa andra.

Typ som du och jag.

Fem minuter före utsatt tid. PT:n placerad strax innanför receptionen. Låter klienten ta av skorna, leta upp träningskortet och bemöta receptionistens välkomnande hälsning i lugn och ro. Klienten drar kortet och kliver in på gymmet. Tar några steg in för att mötas av sin tränare.
Vikten av timing och ett bra bemötande är inte att förringa.

PT: - Hej klient XX! Hur är läget? Följt av ett stort leende.
Klient: - Det är bra. Hur är det själv?
PT: - Det är fint tack. Härligt. Hur känns kroppen? Du nämnde sist att du var lite öm i ländryggen?
Klient: - Det känns bra. Inga problem med ryggen. Det gick över.
PT: - Perfekt. Idag ska vi köra liknande upplägg som sist men vi ska höja vikten på knäböj. Och sen ska vi testa en ny övning och jag hoppas det blir ett kanonpass.
Klient: - Spännande. Jag skyndar mig.
PT: - Hann du få i dig något mellanmål idag förresten? Vill du ha en banan?
Klient: -Nja. Man kanske skulle ta en banan. Vad kostar den? (Börjar gräva i fickan).
PT: - Det är lugnt. Jag löser det sen. Ta en banan från receptionen.
Klient: - Tack.

Visa att du är väl förberedd och har en röd tråd, och en kort genomgång är bra för att förbereda klienten och sätter tonen för ett bra pass. Men inte för mycket info på en och samma gång; du vill inte överväldiga klienten.
Och att erbjuda en banan (eller annat) brukar vara uppskattat och kostar i princip ingenting.

PT: - Byt om i lugn och ro och så väntar jag på dig där borta i stretchrummet för lite uppvärmning.

Fyra minuter senare.

PT: -Perfekt. Vi startar som vanligt med en dynamisk uppvärmning med fem övningar. Vi kör tolv reps på varje och vi börjar med två varv. Känner du dig inte uppvärmd och redo efter det kör vi ett tredje. Har du haft en bra helg förresten? Ni skulle bort på middag i lördags om jag minns rätt?

Klient: -Jo men det var en bra helg tack. Och det var en trevlig middag. Och lagom med god mat. Hur var din helg?
PT: -Härligt att höra. Min helg var också bra tack. Ganska lugnt. Vi kan förresten börja med övningarna. Fyrfotaposition på mattan. Kuta/svanka med ryggen. Rotationer och sedan den där övningen då du sträcker ut bröstryggen mot bänken (står bredvid mattan). Sen ska vi göra ett par övningar i stående också med pinnen.

PT:n coachar aktivt under övningarna och påminner om små “cues”. Zoomar in på klienten och zoomar ut från sig själv och resten av gymmet (inklusive den attraktiva personen som stretchar borta i hörnet).

Efter två varv.

PT: - Hur känns kroppen?
Klient: -Det känns bra. Jag känner mig uppvärmd.
PT: -Toppen. Då går vi bort till ett power rack. Vi ska köra knäböj m.fl. övningar. Du ser rätt taggad ut faktiskt (fyrar av ett lätt skämtsamt leende för att få klienten att slappna av). -Hur funkade det med kosten i helgen?

Klient (ser väldigt skyldig ut): - Nja. Det var ju den där middagen…. Och sen tycker jag att det är så svårt att hålla sig på kvällen. Blir alltid sugen på nåt ett tag efter middagen. Men visst är det dåligt att äta efter klockan 19?

PT: - Nja. Det stämmer förvisso att det kanske inte är bra att äta ett stort mål precis innan läggdags men annars handlar det mer om vad du äter än exakt tidpunkt. Vi kanske skulle lägga till ett litet mellanmål vid halv åtta åtta så kanske det blir lättare att hålla sig borta från det där andra. Jag skulle kunna skriva ner några förslag på mellanmål och skicka till dig om du vill?

Klient: - Gärna. Det vore jättesnällt.

PT: - Då gör jag det. Jag har tyvärr inte tid att göra det ikväll men imorgon har jag admintid på förmiddagen så jag fixar det då. Är det okej?

Klient: - Jätteschysst.

Den ambitiösa PT:n skapar mervärde och försöker göra allt (inom rimliga gränser) för att hjälpa sina klienter.
Och PTn:s egengjorda broccoli/bönbollar är ett kick-ass kvällsmål.

Vid power racket:

PT: -Nu ska vi se. Vi ska ha höjd 16. Så här gör du förresten för att justera höjden (visar hur man gör). I nuläget har vi inte lagt in några skivstångsövningar i dina egna pass för jag vet att det är lättare för dig att träna med hantlar och maskiner när du tränar själv men med tiden kommer du att känna dig tryggare med skivstången och då kommer vi lägga in knäböj i ditt program också. Men än så länge kör vi vidare med benpress och utfall - det funkar i princip lika bra.

Klient: - Vad är det för skillnad mellan knäböj och benpress? Vilken är bäst?

PT (är instinktivt på väg att ge en lektion i biomekanik och funktionell anatomi, inklusive vad senaste forskningen visar om muskelaktiveringsmönster. Hinner dock hejda sig i tid. Och det är vi glada för):
- Båda övningarna är bra för att stärka upp låren och rumpan men knäböj är lite mer komplex och man får ut lite mer av den. Men båda övningarna är väldigt bra skulle jag säga.

Klient (ser nöjd ut): - Okej.

PT: - Förra veckan gjorde du 3x8 med 40kg och det såg bra ut så idag ska vi höja vikten till 42.5. Och vi satsar på att göra mellan sex och åtta repetitioner i varje set.

PT:n har inte bara planerat passet utan även bemödat sig med att titta i föregående träningsprotokoll.

Lite senare i passet.

Klient: - Det ömmar lite här (pekar mot axeln efter ett set liggande hantelpress).
PT: - Kan du visa exakt var smärtan sitter? Och hur känns det?
Klient: - Exakt här. På framsidan av axeln. Det gör inte direkt ont men det känns. Precis på den här punkten och lite runt den.
PT: - Okej. Om du skulle skatta smärtan på en skala 1-10. Hur mycket känns det?
Klient: -Nja. Det är nog runt en tvåa eller trea tror jag.
PT: - Okej. Jag noterar det. Vi kan testa att utföra övningen med handflatorna mot varandra istället och se om det känns bättre. Och så sänker vi vikten ett steg och gör fler repetitioner istället. Och tänk på att pressa ner fötterna mot golvet, spänn rumpan och svanka lite lätt och håll ihop skulderbladen mot bänken. Då får du bra stabilitet att pressa ifrån.
Klient: - Nu kändes det lite bättre faktiskt. Kanske en tvåa på skalan. Vad tror du att det kan vara?
PT: - Bra. Det är svårt att säga men det är säkert inget att oroa sig för. Jag skriver upp det och så följer vi upp nästa vecka. Du kan ju känna efter lite extra imorgon och kommande dagar och se om axeln känns öm.

En stund senare. Efter ett set latsdrag. Med supinerat grepp.

Klient: - Vad är det för skillnad mellan att hålla så här jämfört med brett grepp?
PT (Yes. Nu har jag en chans att briljera med mina överlägsna anatomikunskaper igen. Fast just det. Jag skulle ju hålla det enkelt. Och undvika att förvirra min klient.)
- Man kan säga att båda varianterna tränar samma muskler men att de aktiveras något annorlunda. Det är framförallt de här musklerna som jobbar (pekar på en anatomibild som sitter på en maskin bredvid). Med det smalare greppet är man något starkare och många tycker att den är skön. Men båda är ungefär lika bra och det brukar vara bra att variera lite.

Tjugofem minuter senare. Efter att ytterligare X antal övningar utförts (fler än klienten skulle ha utfört på ett eget träningspass. Och med bättre teknik och högre intensitet. Inklusive ett och annat skratt).

Tiden är ute. Klockan är 17.30. Prick.
PT: - Jag tycker att det gick väldigt bra idag med. Vi ökade ju på knäböj och jag tycker att du satte tekniken perfekt. Jag vet att du tyckte att maghjulet var lite svår men det gör de flesta och du kommer att vänja dig vid den så småningom. Så tack för idag och kanonbra jobbat. Hur tycker du att passet var?

Klient: -Jo men det kändes bra idag. Trodde inte att det skulle gå så bra. Tråkigt med axeln bara. Hoppas det inte är något allvarligt nu när jag kommit igång med träningen.

PT: - Oroa dig inte för axeln. Vi följer upp det nästa vecka. Det är säkert ingen fara. Försök klämma in ett eget pass på torsdag och fortsätt med dina promenader. Jag mailar dig några förslag på mellanmål imorgon förmiddag.
Klient (sneglar lite oroligt mot klockan, rädd att PT:ns nästa klient står och väntar): - Tack. Har du en till klient nu?
PT: - Ja men vi startar inte förrän tjugo i så det är lugnt. Ha en skön kväll så hörs vi imorgon. Tack för idag.

PT:n ägnar några minuter åt att skriva rent dagens träningsprotokoll (inklusive informationen om skuldersmärtan: smärtlokalisation, smärtkaraktär, intensitet samt vilken övning/rörelse som provocerade den och ögnar därefter igenom nästa klients föregående och kommande (dagens) träningspass, som redan är planerat och klart.
Såklart.

Några minuter före utsatt tid går PT:n för att möta upp klient nummer två med ett stort leende. And the story goes on.

Efterföljande dag. Klockan 10.47.

“Hej klient X!

Bra jobbat igår! Hur känns kroppen idag? (hoppas du har lite lagom med träningsvärk :-) Hoppas också att axeln känns ok?

Tänkte på det vi pratade om igår, att lägga till ett litet kvällsmål vid 19.30-snåret. Det bästa är om det är lagom mättande men lättsmält och innehåller både protein och lite kolhydrater vilket kan vara gynnsamt för sömnen.
Här kommer några förslag på kvällsmål:

  1. 250g grekisk yoghurt (Larsa, 0% fett, 10% protein) med frysta bär.

  2. 250g Propud med frysta bär eller en frukt vid sidan (det fungerar också bra att röra i ett par msk proteinpulver och lite frysta bär i 200g grekisk yoghurt om du föredrar det).

  3. En skiva nyckelhålsmärkt bröd med proteinrikt pålägg (kyckling, kalkon, skinka, keso) och skivade grönsaker. Komplettera med en frukt om du fortfarande är hungrig.

Ha en bra vecka och hoppas det går bra med ditt eget pass på torsdag (hör av dig om du har några frågor). Ses som vanligt på måndag. Då ska vi förresten göra en liten uppföljning och sedan ska jag uppdatera ditt träningsprogram och byta ut ett par övningar.

Mvh Ambitiösa PT:n”

Bilden har som vanligt inget med texten att göra. Men jag tyckte att de såg glada ut.

Bilden har som vanligt inget med texten att göra. Men jag tyckte att de såg glada ut.