Hur ser ett praktiskt prov ut?
Om du söker anställning som personlig tränare är det nästan 100% säkert att du kommer behöva göra ett arbetsprov, eller praktiskt prov som det också kallas.
Vad kan du förvänta dig av detta prov?
De flesta prov liknar en situation du kommer hamna i som tränare. Du kommer sitta ner med en klient för att samla in den information du behöver för att göra ett bra jobb. Information som:
Mål med träningen
Träningsbakgrund
Skador
Jobb och förutsättningar för träning
Sjukdommar och medicinering
m.m.
Om du vill imponera riktigt på din framtida arbetsgivare kan du ladda ner en av våra mallar och ta med dig inför denna konsultation. Förutom VAD du samlar in för information kommer du även bedömmas på HUR du samlar in informationen. Visa att du är intresserad av klienten. Ställ öppna frågor som får klienten att prata. Ställ följdfrågor för att visa att du vill ha in all information som finns.
När du samlat in all information brukar jag göra en väldigt snabb sammaställning av allt. Delvis för att göra allt övergripligt för klienten men också för att se att jag inte missat något. Det kan se ut ungefär såhär:
”Så, för att sammanfatta vad vi pratat om nu under konsultationen. Du har en skadad axel sen två år tillbaka. Det gör det svårt för dig att lyfta saker ovanför huvudet och vissa övningar är omöjliga för dig att utföra. Det vi kommer göra i nästa steg är att göra vad som kallas en screening av din axel för att se vad som fungerar och vad som inte fungerar. Efter detta kommer jag sätta ihop ett förslag på rehabupplägg. Om jag behöver kommer jag rådfråga en fysioterapeut.
Du har även ett mål att gå ner en del i vikt. För att gå ner i vikt på ett bra och effektivt sätt behöver man se över både kost- och träningsupplägg. Det är inget du behöver oroa dig för. Jag kommer ta hand om hela den biten och se till att allt blir riktigt bra. Vi satte ett konkret mål för dig att gå ner 5 kg på 10 veckor vilket är ett realistiskt och bra mål”
I nästa steg är det dags att samla in praktisk information om klienten. Denna information kan komma från flera olika källor som t.ex:
Impedansvåg som Tanita eller InBody
Screening och ledmätningar
Prestationstester
Vad du använder dig av beror på några olika faktorer. Vad som finns tillgängligt på gymmet, vad klientens mål är samt hur mycket tid du har. Har du t.ex. en klient som vill gå ner i fett och bli starkare kommer är det bättre att lägga fokus på mätningar som våg och måttband tillsammans med prestationstester som armhävningar, knäböj, m.m. Har du istälelt en klient med problem med rygg, axlar eller knän och målet är att bli symptomfri är det bäst att lägga fokus på screening och ledmätningar.
Även här är det bra att förklara varför du gör som du gör. Det kan låta ungefär såhär:
”Eftersom ett av dina mål med träningen är att gå ner i vikt kommer vi mäta hur din kroppssammansättning ser ut. Det gör två bra saker för oss. Det första är att vi kan hålla koll på att det är fett som försvinner och inte muskelmassa. Det andra är att vi får en siffra på vilka resultat du får av träningen. Då kan vi justera och ändra tills vi har hittat en riktigt bra träningsform och kostupplägg för just dig”
Var noga med att dokumentera allt. Både i skrift och i bilder. Ta gärna med en surfplatta och använd denna. Det ser bättre ut än pappar och penna i kombination med telefon för bilder. På surfplattan får du allt i ett.
Berätta för klienten att ni kommer dukomentera allt och att klienten kommer få tillgång till materialet. På så sätt kan de enkelt själva följa sin utveckling.
I nästa steg är det dags för det riktigt roliga. Planera och utföra träningen.
Välj övningar som är relevanta för din klient. Om du, under screeningen, upplever att klienten är väldigt dominant på höger ben och har mer välutvecklade muskler där kan du välja en unilateral övning som bas för benen. T.ex. utfallssteg. Det är en bra och enkel övning som du kan bygga både uppåt och nedåt. Du kan göra den enklare (t.ex. i smith) och du kan göra den svårare (t.ex. med en kettlebell i OH-position).
Andra övningar som är bra att ha med (förutsatt att det går i linje med klientens mål): Knäböj, marklyft, kettlebellswing, latsdrag, rodd, axelpress, armhävningar, osv. Flerledsrörelser som är relativt enkla att göra men som erbjuder dig som PT många möjligheter att justera. Övningar som INTE är lika bra att använda: bicepscurls, tricepspress, tåhävningar, benspark, lårcurl, m.m. Enledsrörelser eller maskinträning som inte ger dig som PT så många möjligheter att korrigera eller optimera.
Berätta för klienten vad ni ska göra och varför du valt den övningen
Ge några enkla instruktioner och visa övningen
Låt klienten testa med tydlig guidning av dig
Ge feedback
Låt klienten testa igen och återkoppla på din feedback
Lär gärna detta inlägg igen så att du har frächat upp ditt minne på kommunikation.
Det är viktigt att du hela tiden kommunicerar med klienten. Vad är det ni gör och vilka muskler är det som jobbar? Varför är just den övningen så bra för klienten?
Se även till att vara så aktiv som möjligt. Om klienten gör sina utfallssteg ska du kolla vinklar från sidan, kolla vinklar frammifrån, ge bredvid klienten och se till att varje steg är så bra som det kan vara. Du är en personlig tränare och inte en åskådare, rep-räknare eller cheerleader.
Lägg upp ett pass som är på rätt nivå för klienten. En vältränad och erfaren klient ska ha ett mycket tuffare, svårare och mer krävande pass än en nybörjare. Vi spenderar inte tid på att hockeyspelaren ska stå och bicepscurla och vi gör inte handstands med vår 40-åriga kontorsarbetare. Planera inte in för många övningar. Det är bättre att du har gått om tid på dig att få till några övningar riktigt bra än att få till många där du inte hinner bli helt nöjd med klientens utförande.
När ni är klara med träningspasset är det dags att ännu en gång sammanfatta allt så att klienten får ett tydligt avslut. Något i stil med:
”Riktigt bra jobbat. Även om det var en del nya moment lärde du dig snabbt. Det som var svårast för dig var allt ovanför huvudet. En av anledningarna till detta är att det saknas rörlighet i axlarna men det komemr vi fixa så det är inget du behöver oroa dig för. Tills nästa gång vi ses vill jag att du skriver en enkel kostdagbok. Vad du äter, hur mycket och vilken tid. Du kan skriva detta i kostdagboken jag har laddat upp på din Google Drive jag skapat. Jag skickar länken till dig på mail. Där hittar du också alla dina siffror vi fick fram under passet. Kommande månaden kommer vi fokusera på att lära dig rätt tekniker i baslyften och se till att din bålstyrka byggs upp. Jag rekommenderar att du och jag tränare 2 dagar i veckan så lägger jag upp 1 pass i veckan som du tränar själv. Så utvärderar vi upplägget efter 3 månader. Låter det bra?”
Så har du fått med ett sälj också!
Det är troligt att arbetsgivaren kommer ställa frågor om ditt upplägg. Varför valde du övning X? Varför gjurde du inte test Y?
Det är viktigt att du tänker igenom dina val så att du har svar på dessa frågor. Kom ihåg att det sällan finns rätt eller fel. Snarare finns det övningar som kan tänkas vara bättre än andra övningar. Så länge du kan motivera dina val så kommer det vara ok. Några exempel:
Fråga: Varför valde du raka marklyft istället för lårcurl med klienten?
Svar: Eftersom klienten har som mål att bli stark kommer marklyft vara en del av träningsupplägget. Jag tycker att raka marklyft är ett bra sätt att börja bygga upp grunden för dessa. Jag ville även se hur hamstrings jobbar under extension i coxa istället för flexion i genu”
Fråga: Du valde att inte göra test för att se djup i knäböj. Varför inte?
Svar: Eftersom dorsalflexionen i fotleden var så begränsad kände jag att det inte var någon större idé att testa den idag när vi har begränsad tid. Detta är något jag kommer testa första eller andra veckan.
Får du med dessa delar tror jag inte ett enda gym i världen skulle säga nej till att ha dig som PT på anläggningen.
Här kan du läsa de riktlinjer som Almega har för sin FRISK-licens. Bilaga 2A