IntensivePT

View Original

Varför det är så svart argumentera mot okunniga

När man pluggat träning, kost, skador, biomekanik och andra relevanta ämnen några år är det lätt att känna sig som en politiker. Med det menar jag att man inte längre kan ge korta svar på till synes enkla frågor.

En person med begränsad kunskap ser ofta på frågor som svart eller vitt. Exempel på uttryck du ofta hör från dessa personer:
”Du ska aldrig”
”Du ska alltid”
”Det här är bäst”
”Det här är skadligt”

En person som pluggat många år vet att det finns för många faktorer som spelar in för att ge ett generellt svar. Exempel på uttryck som du ofta hör från dessa personer:
”Jag vet inte”
”Man vet inte”
”Det beror på”
”Kanske”
”Men det är min personliga åsikt”

Som ni ser sklijer det sig en hel del på hur dessa personer uttrycker sig. Självklart har det inte bara med kunskap att göra. Det kan mycket väl finnas en ekonomisk aspekt av frågan också. Om jag ska sälja en bok om träning är det bättre att döpa den till: “Bästa träningen för att bygga grymma bröstmuskler” än att döpa den till: “En träningsform du skulle kunna testa som eventuellt skulle kunna leda till bra resultat. Jag kan dock inte lova att det är bättre än någon annan träningsform”

Det här är också anledningen till att det är svårt att få igenom sin poäng när man går upp i ringen mot en okunnig person.
Den okunniga personen kan berätta att “Jag vet hur det här fungerar. Det här är bäst”. En kunnig person kan sällan säga “Jag vet att du har fel” utan istället uttrycka något i stil med “Jag tror inte att det stämmer” eller “Så skulle det kunna vara men det finns också en del som tyder på att det inte är korrekt”.
Om en utomstående person har att välja på att antingen tro på personen som säger sig veta något eller personen som tror något kommer alltid personen som uttrycker sig starkast vinna.

Du bör vara skeptisk till en person som säger sig veta saker säkert. I stora drag vet vi hur kroppen fungerar men på individnivå är det svårt att uttala sig.
-Vi vet hur hur kolhydrater behandlas i kroppen men inte hur mycket kolhydrater som är optimalt för person x att äta
-Vi vet, rent fysiologiskt, vad vi ska göra för att få ökad muskelmassa men vi vet inte vilka övningar, hur många sets, hur många reps och hur mycket vila mellan som person y ska göra för maximal hypertrofi.
-Vi har flera rehabiliteringsprotokoll med bevisad effekt för ACL-reparationer men vi vet inte vilket av dem som skulle få best långsiktigt resultat hos person z.

Sanningen är att det är så många faktorer som spelar in att det inte går att veta något till 100% när det kommer till individnivå. Det enda man kan göra är att använda den evidens som finns och testa sig fram.
Faktorer som kan spela in vid vad av övningar och träningsupplägg:
Mål, skador, tidigare refarenhet, rörlighet, m.m.
Faktorer som kan spela in vid skapande av kostupplägg:
Preferenser, allergier, enzymer, spjälkning, arbetsschema, familj, m.m.
Alla dessa faktorer är personliga och kan inte generaliseras. Vilket är tur för det innebär att det finns massa jobb för oss personliga tränare och kostrådgivare.

Hur ska jag då göra för att ge konkreta bra råd till mina klienter?
Bra fråga. Att få klienter att göra som man vill är inte alltid enkelt. Innan man byggt upp en förtroendebank hon klienten kan det vara svårt att få compliance. Därför är det extra viktigt att uttrycka sig bra utan att uttrycka sig fel.

”Det här tror jag kommer passa dig riktigt bra”
”Det här kostupplägget kommer du gilla”
”Här är en riktigt bra övning för att bli stark”
”Det här är ett av mina favoritupplägg för kost om man vill gå ner i vikt”

Tydlig kommunikation utan felaktiga påståenden.