Hur och vad ska en PT dokumentera för sina klienter
Låt oss säga att din PT-klient (eller du till din PT) ställer följande frågor:
“Hur länge är det som jag haft ont i axeln? Jag vet att jag nämnde det första gången nån gång i höstas men minns du när?”
“Vad har jag gjort som bäst i övning X?”
Vad skulle kunna vara bra svar på dessa frågor?
Respektive mindre bra.
Jag ska snart svara på det men först ska vi prata om någonting väldigt intressant och sexigt. Nej, det är inte det där nya träningsredskapet som skulle ha presenterats på fitnesskonferensen i Las Vegas (och inte i Dubai heller). Jag pratar heller inte om den där nya klassen på Sats (den har passerat mig helt obemärkt förbi).
Nej. Jag pratar om patientjournallagen.
“1 § Vid vård av patienter inom hälso- och sjukvården skall föras patientjournal. Patientjournal skall föras för varje patient och får inte vara gemensam för flera patienter.
Med vård avses i denna lag även undersökning och behandling.
2 § Med patientjournal avses i denna lag de anteckningar som görs och de handlingar som upprättas eller inkommer i samband med vården och som innehåller uppgifter om patientens hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden och om vårdåtgärder (journalhandlingar)”.
Jag vet, vi är PT:s och inte legitimerad sjukvårdspersonal. Men låt oss läsa vidare ändå. Även om text från Riksdagen inte tillhör sådant man brukar vilja läsa frivilligt (väldigt effektivt för att bota insomnia).
3 § En patientjournal skall innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten.
Uppgifterna skall föras in i journalen så snart det kan ske.
Om uppgifterna föreligger, skall en patientjournal alltid innehålla
1. uppgift om patientens identitet,
2. väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården,
3. uppgift om ställd diagnos och anledning till mera betydande åtgärder,
4. väsentliga uppgifter om vidtagna och planerade åtgärder,
5. uppgift om den information som lämnats till patienten och om de ställningstaganden som gjorts om val av behandlingsalternativ och om möjligheten till en förnyad medicinsk bedömning,
6. uppgift om information och samtycke som har lämnats enligt lagen (2002:297) om biobanker i hälso- och sjukvården m.m.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/patientjournallag-1985562_sfs-1985-562
Nästa gång jag besöker min tandläkare förutsätter jag att han har koll på vad vi gjorde sist och vad som bör tittas på och utföras denna gång. Och han får gärna stämma av läget lite med mig också eftersom vi inte setts på ett tag (tack och lov. No offence, tandläkare Persson).
Och jag utgår ifrån att mina PT-klienter vill att jag har planerat nästa träningspass ordentligt utifrån bakgrund, mål, den plan vi lagt upp tillsammans samt - vid behov - anpassar träningen efter dagsform.
Och då är det tur att jag har dokumenterat ordentligt.
“Enligt mina anteckningar nämnde du axelsmärtan första gången den 31:a augusti när vi körde armhävningar. Även om du fortfarande har ont verkar det ändå blivit lite bättre enligt mina anteckningar efter vad du rapporterat under passen senaste månaderna”.
“Det beror lite på hur man ser det. Du har klarat 70kg som mest. Tre repetitioner på den vikten. Men du har faktiskt klarat en femma på 67.5 vilket motsvarar ett högre max så jag skulle säga att det är ditt personbästa, som du gjorde 15 januari i år, extra energifylld efter julen (av någon anledning).”
Med svar som dessa framstår du som den PT du vill och ska vara: professionell, kompetent och ambitiös (motsatsen till strulig och lat. Och inkompetent).
Jag måste säga att jag ser extremt få PT:s - om ens någon - som för anteckningar eller har någon form av träningsprotokoll tillgänglig under passen. Och det tycker jag är tråkigt. Hur ska vi kunna säkerställa att den träning vi erbjuder inte bara är individuellt anpassad utan även säker och effektiv om vi inte dokumenterar det vi gör?
Det kan vi inte. Men vi kan bli bättre. Och så här skulle jag se att alla PT:s dokumenterar om jag fick bestämma:
Hälsodeklaration och avtal ifyllda innan träningen startar. Exempel på sådana hittar du här.
Lista gärna mål, testresultat och planerad uppföljning av dessa i ett separat dokument.
Eventuellt tränings/aktivitetsdagbok för klienten att fylla i på egen hand (och som PT:n checkar av med jämna mellanrum).
Löpande dokumentation över vad som utförs under PT-passen. Exempel:
Just raderna ‘status’ och ‘kommentar’ tycker jag är viktiga att ha med och dessa är starkt kopplade till varandra. Här skriver man framförallt ner det som avviker eller som kan vara värt att notera. Det kan handla om prestation, att en övning framkallar smärta eller om klienten delger något som kan vara relevant att skriva ner. Det som noteras under ‘kommentar’ följs upp i statusraden i efterföljande pass. Ibland kan det också vara läge att lägga in en påminnelse i kalendern om att följa upp något via mail eller sms två dagar efter passet. Låt oss säga att din klient kommer till träningen och har ont i ryggen. Detta noteras först under ‘status’ och sedan igen under ‘kommentar’ (inte minst om en specifik övning visade sig vara provocerande för smärtan, alternativt att passet faktiskt gick att fullfölja som planerat trots ryggsmärtan), och sedan kan det vara trevligt att följa upp detta med klienten efter ett par dagar. Så här skulle ett mail kunna se ut:
“Hej XX! Bra jobbat på passet i tisdags! Jag tänkte bara följa upp hur ryggen kändes efteråt? Det verkade ju som att alla övningar fungerade bra att utföra och att ryggsmärtan inte ökade under passet, vilket får anses som något positivt, men jag ville ändå göra en liten avstämning för att se att allt är OK.
Om du har möjlighet, fortsätt med dina egna pass tills vi ses nästa gång (men ta det lugnt om det är något som provocerar smärtan) - rörelse brukar vara positivt för ryggen i “lagom” dos.
Ha det gott så ses vi igen på tisdag!
Bästa hälsningar XXX”
Hur man väljer att dokumentera är egentligen en smaksak men själv föredrar jag att skapa ett kalkylark eller ett dokument i Google som jag laddar upp i klientens mapp i Google Drive för smidig åtkomst och god överblick för båda. Personligen brukar jag anteckna i mobilen (en surfplatta modell mindre är egentligen bättre) direkt efter passet då jag helst inte vill ha telefonen framme under träningen (jag brukar klara att hålla alla siffror i huvudet i ett par timmar efter avslutat pass), och inför nästa pass kollar jag helt enkelt igenom journalen och stämmer av vad som ska göras. Det tar kanske 5-10 minuter extra före och efter varje pass men det är ju tid som är inbakad i taxan. Utöver den tiden blir det lite extra admintid i början av en träningsperiod med en ny klient samt vid inplanerade uppföljningar. Jag vet att en del PT:s inte tycker att den här typen av arbetsuppgifter är så tilltalande men det är bara att bita ihop och göra. Ett tips är att blocka av admintid dagligen då man skriver rent anteckningar, planerar pass samt ägnar sig åt lite klientvård som att skicka mail eller sms och följa upp leads på nya prospektiva PT-klienter etc.
Om man föredrar att anteckna med papper och penna går det också alldeles utmärkt men då är det tyvärr ofta svårare att få en bra överblick över träningen och progressionen samt att klienten inte får tillgång till informationen på samma sätt vilket ger ett lägre mervärde och i slutändan blir det troligen mer svårjobbat för dig som PT. En annan variant är att testa en programvara, exempelvis Nutritiondata eller My PT Hub, vilket kan vara värt att överväga om man har många klienter att följa (ex > 15) då det kan spara en del tid när man väl satt sig in i alla programfunktioner (varav en del inte sällan brukar vara överkurs om du frågar mig).
Hitta det sätt som fungerar för dig - så länge du gör det. För dokumentationen är en del av PT-yrket och det hjälper till att säkerställa kvaliteten och gör träningen mer effektiv och säker för klienten samt att du som PT har ryggen fri om olyckan skulle vara framme. Då är det bra att både ha en ifylld hälsodeklaration samt ha samtliga träningspass noggrant dokumenterade. Och med GDPR i åtanke ska dessa uppgifter givetvis sparas på ett säkert ställe där man kanske undviker att använda namn och personnummer samt att uppgifterna inte ska förvaras längre än nödvändigt om klienten väljer att sluta.
Men gör du ett bra och professionellt arbete som PT är chanserna goda att klienterna blir långvariga. Och då är det bra att sköta dokumentationen ordentligt.
Och nu har du fått lite tips på hur det kan göras.