IntensivePT

View Original

Vilken plattform ska jag bygga min hemsida på?

För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg där jag konstaterade att det var en bra idé att skaffa en hemsida om du är personlig tränare. Om du som läste blogginlägget kom fram till samma slutsats är frågan: Var ska jag bygga min hemsida? I detta inlägg ska jag gå igenom några av de alternativ jag testat tidigare.

Domän
Om du endast kommer äga en domän kan du lika gärna köpa den direkt genom den plattform du tänkt använda. Om din plan är att äga flera olika domäner tycker jag det är bäst att gå till någon större provider och registrera allt där. Exempel på detta är t.ex. Binero och One. Personligen använder jag Binero. Det är billigt och utbudet är bra. Om du bor i Sverige och riktar dig mot personer som bor i Sverige är det bäst med en .se domän. Detta är något som alltid finns på Binero och One men kanske inte alltid finns om du väljer att registrera domän hos en plattform.

Plattform

Wordpress
I sitt gundutförande är Wordpress helt gratis. Du ska dock vara beredd på att du kan behöva betala pengar under skapandets gång. Många av de olika teman som finns att välja på kostar pengar. Även en del av de plugins som finns kostar att använda. Även om man räknar med att du köper ett tema och köper några plugins blir ändå Wordpress det billigaste alternativet på listan. Wordpress erbjuder överlägset mest flexibilitet med tusentals teman och tusentals plugins. Med denna flexibilitet medföljer dock att det blir lite svårare att bygga sidan. Om du vill använda Wordpress rekommenderar jag att du köper en domän via t.ex. Binero och sen aktiverar tillägget Wordpress. Då slipper du DNS och andra kopplingar.
Fördel: Billigt och flexibelt
Nackdel: Svårt att få snyggt. Blir lättare hackat

Hemsida24
Enda anledningen att jag har med Hemsida24 på den här listan är för att varna er läsare om plattformen. Det är dyrt, inflexibelt, dålig support och ofta fula designer. Jag känner ingen som är nöjd med Hemsida24
Fördelar: Inga
Nackdelar: Allt

Wix.com
Wix är superenkelt att få snyggt. Många färdiga mallar och en simpel “drag and drop” funktion. Om du inte byggt någon hemsida tidigare är Wix ett bra val. Vill du endast använda grundfunktionerna kommer du få till det bra ändå. För dig som vill ändra eller lägga till kod finns även denna möjlighet. Det kostar alltid lite mer att använda denna typ av plattform men jag skulle ändå inte beskriva det som dyrt. Mellan 1000-3000kr per år behöver men inte sälja många PT timmar för att få tillbaka.
Fördel: Enkelt och bra support
Nackdel: Ibland kan hemsidor likna varandra eftersom utbudet av mallar är begränsat

Squarespace
Den här hemsidan är konsturerad i Squarespace. Vi på IntensivePT är väldigt nöjda med plattformen. Det är enkelt att konstruera sidor. Det är lätt att blogga. SEO verkar fungera fint. Den support vi fått har varit snabb och bra. Det finns en del färdiga “scripts” att köpa om man inte är duktig på kod men vill ha lite andra funktioner. Överlag ett bra alternativ. Priset är ungefär det samma som på Wix. Någonstans mellan 1000-3000kr plus några hundralappar för scripts om man vill ha det.
Fördelar: Det mesta
Nackdelar: Egentligen inget


Det finns självklart många fler alternativ än detta. Min lista är endast de verktyg jag har personlig erfarenhet av. Spenderar du 10 minuter på Google kommer du hitta många fler möjligheter.