Vad du inte vet att du inte vet

Vad vet du inte att du inte vet?

Varje gång vi försöker oss på en ny utmaning kommer det att finnas en inlärningskurva. Vi börjar glada, taggade och försöker oss på det mesta. Sedan dyker det upp problem. Antingen saker som vi inte visste skulle dyka upp. Hur man hanterar dessa problem kommer att ha en stor påverkan på utfallet. Nu ska vi faktiskt inte titta på lösningar utan lite mer på själva problemet och ställa oss själva frågan:

”Vad vet jag inte att jag inte vet”.

Det är en tuff fråga. Låt oss titta på följande modell och exempel.

“What you know, what you know you don’t know, what you don’t know you don’t know” modellen. Försök säg det 10 gånger fort. I dare you.

Modellen i sig är ganska självförklarande. Det finns tre kategorier av kunskap hos oss människor.

“What you know” - Här kategoriserar vi saker som vi vet.

“What you don’t know” - Här kategoriserar vi saker som vi vet att vi inte vet.

“What you don’t know you don’t know” - Här kategoriserar vi saker som vi inte visste att vi inte visste

Tillåt mig att börja med en liten anekdot om när vi startade PT Podden. Själv är jag ganska tech kunnig, har arbetat i flera adobe program tidigare och är van att prata framför kamera. När vi satte igång projektet trodde jag att det skulle vara enkelt och att jag visste alla delar som fanns för att det ska lyckas.

Oj vad jag hade fel.

Det visade sig att jag saknade en ganska viktig kvalité för att kunna redigera en bra POD. Ett öra för ljud. Något jag inte visste att jag inte kunde. Vi spelade in ett avsnitt och jag spenderade timmar på att lära mig Adobe för att redigera avsnittet. Jag tyckte att Andreas andades ganska tungt så jag redigerade bort nästintill vartenda andetag han gjorde och kände mig riktigt stolt över mitt avsnitt.

Problemet var bara att det lät katastrofalt.

Jag blev förbannad, fortsatte jobba på det men tillslut gav jag upp. Det blev ingen podcast för oss. Jag hade inte kompetensen för att göra det.

… Long story short tog vi tillslut in hjälp för att redigera avsnitten och nu har vi över 120 avsnitt publicerade. Och ljudet är fantastiskt.

Vi kan ta lärdom av detta exempel för att ta en tyst minut och fundera på vad vi vet, vad vi inte vet och vad vi inte vet vad vi inte vet för att försöka hitta fallgroppar i vår kunskap.

10 Poäng till den som lyckas säga det 10 gånger på rad också.

Lycka till nu!

Karl Gullö