Vad ska jag betala om jag hyr in mig som PT?

Den senaste trenden för personliga tränare verkar vara att köra eget. Att inte vara anställd på ett gym ger klart mer frihet. Möjlighet att erbjuda PT-online, möjlighet att föreläsa eller köra bootcamps. Det finns dessutom inga restriktioner för vad du får rekommendera eller vad du får ta betalt. Men kanske bäst av allt, du behåller hela betalningen själv. Eller nästan iallafall…

Om du inte tränar 100% utomhus eller i någon egen gymlokal kommer du behöva hyra in dig i ett gym. Frågan är då “Hur mycket är rimligt att betala?”
Jag tror jag är helt rätt person att svara på denna fråga. Jag är personlig tränare och vet hur mina marginaler behöver se ut för att det ska kännas värt att hyra in sig. Jag är dessutom gymägare så jag vet hur mycket jag behöver få in av en PT som hyr in sig för att det ska vara värt besväret. Det finns 3 vanliga lösningar på hyran:

1. Fast summa
Det innebär helt enkelt att man betalar en fast summa varje månad och utnyttjar lokalen hur många timmar man vill. Fördelen med detta är att man inte behöver hålla koll på timmar som sen ska redovisas. Gymägaren kommer heller inte vara konstant skeptisk för att du kanske fuskar med dina timmar. Enkelt och bra! Nackdelen är att detta brukar vara en ganska stor summa. I en mindre stad skulle jag säga att ca 3000 kr är vanligt. I Stockholm, Malmö, Göteborg och andra stora städer kan summan komma upp i 8.000 kr om gymmet är välutrustat stort och har generösa öppettider. Om man har tur kan man kanske förhandla till sig en stege där man betalar 50% av beloppet första månaden, 75% andra och sen 100% efter 3 månader. Då får man lite tid på sig att börja tjäna pengar. Som PT tycker jag inte att den fasta hyran ska vara mer än 20%. Så betalar du 10.000kr i månaden behöver du ha intäkter på 50.000kr för att det ska kännas värt det.

2. Rörlig kostnad
Innebär att du betalar per PT-kund. Det finns några situationer jag tycker detta är bättre. Om man har som mål att inte jobba heltid med PT eller om man räknar med att ha en övergångsperiod på några månader där man inte har så många klienter. Då är det klart billigare att gå på detta alternativ. Annars tycker jag alltid att alternativ 1 är bättre. När man ska redovisa sina timmar kommer alltid gymägaren tro att du “fuskar” och tränar fler timmar än du säger. Detta kan t.o.m. vara inprisat i din hyra. Gymägaren uppskattar att du kommer fuska 10% av dina timmar och lägger på 10% på priset. Det är lite svårare att sätta en rimlig summa i alternativ 2. För några år sedan verkade 100kr/timme vara jämt och bra. Denna summa tycks ha gått upp lite och nu hör jag så mycket som 200kr/timme. Även här tycker jag att 20% är max på vad du som PT ska betala. Så tar du 500kr/timme kan du betala 100kr till gymmet. För att nå de 200kr i hyra som jag hört behöver du ta minst 1000kr/timme.

3. Hybrid-deal
Detta är min favorit. Den är ganska enkel att hålla koll på. Den är väldigt generös mot personliga tränaren och den ger ett incitament för tränare att komma igång snabbt. Här är hur denna deal skulle kunna se ut om jag tar CrossFit Södermalm som exempel. Kom ihåg att detta gym ligger i centrala Stockholm så det är inte så priskänsligt. Personliga tränaren som hyr in sig betalar 150kr/timme men har ett maxbelopp på 7500kr. Det betyder att efter 50 timmar per månad har personliga tränaren ingen kostnad för att träna klienter. Den rörliga timlönen är i högsta laget (ca 19% om tränaren tar 800kr/timme) men detta vägs upp av möjligheten att få ner timpriset efter 50 arbetade timmar. Om tränaren jobbar heltid och kommer upp i 100 timmar är kostnaden för lokalen mindre än 10%.


Om man bortser från det ekonomiska så är det en stor fördel för ett gym att ha en PT på plats. Så länge tränaren sköter sig bra d.v.s. Det är en extra person som ser till att alla sköter sig i gymmet, plockar undan vikter, hjälper till att hålla rent, svarar på frågor från medlemmar och erbjuder en extratjänst till gymmet som kanske inte finns. Så när du förhandlar om att få hyra in dig tycker jag du ska ta dessa siffror och visa för platschefen. Jag har 20 år i branschen både som PT och gymägare. Jag vet vad jag pratar om och jag är helt objektiv. Vad jag beskriver och de siffror jag anger är rättvisa åt båda håll. Glöm heller inte att berätta hur bra det är att ha tränare på plats och ange första delen av detta stycke.

OBS. Använd inga av dessa procentsiffror om du är anställd på ett gym. Där får du räkna med att 40-70% kommer gå till gymmet. Där räknas arbetsgivaravgifter och sociala avgifter in utöver vad gymmet behöver tjäna på varje timme. Det räknas dessutom in att du har hela gymmets databas som leads att sälja på något som är värt väldigt mycket pengar för dig som PT.

hyra in sig på gym