Hur du hanterar julen som PT#10
Inlägget är skrivet av Emma Lundin
Tankar och tips kring julbordet
Vårt svenska tradtionella julbord innehåller många bra saker men även en hel del fällor med tillsatt socker, mycket kolhydrater m.m. Vi äter oftas även mer då det är buffé och vi sitter längre tid runt bordet, vilket gör att vi tar fler portioner än vad vi kanske vanligen gör. Att ha en kväll eller två med julbord är inte farligt för kroppen, om du generellt sätt äter bra. Det är inget fel med att ibland äta lite mer eller njuta av mat som du vanligen inte alltid äter. Vill du eller dina klienter försöka göra lite smartare val finns här lite tips:
Fokusera på proteinet först, kolhydater så som potatisen och brödet sen. Genom att fokusera på proteinet kan du minska den energi som du stoppar i dig då inte lika mycket plats för dina kolhydrater samt att du ser till att få i dig det som musklerna behöver. Extra viktigt om du har en kund som arbetar med att bygga muskler.
Förutom att fokusera på proteinet först, fokusera sen på grönsaker. Genrellt tycker jag det är dåligt med grönsaker på julbordet, så genom att få in mera grönsaker kan du hålla nere ditt kaloriintag.
Var försiktigt med allt som är köpt i butik, ofta tillkommer det socker, salt i den köpta maten som gör den sämre. Välj hellre hemmagjord mat.
Passa på att göra mycket hemlagad mat, roligt att göra tillsammans samt så har du koll på vad maten innehåller och kan eliminerar det som kan vara sämre för kroppen.
Gör en vintersallad som tillbehör istället för andra tillbehör som kan innehålla mycket kalorier. (se recept nedan) Se till att späcka salladen med antioxiandter, mineraler och liknande som kan hjälpa dig hantera julmaten bättre.
Tänk på att fisk är bra för oss men fisken som är på julbordet kan ha dolda fällor. Gravad lax görs med mycket salt och socker, sill samma sak (även om mycket av det är i själva lagen runt fisken).
För att dra ner på fettet under julen kan du göra mera fettsnåla val om du väljer att göra maten själv, t.ex. på dina ägghalvor skippa majonäsen och bara köra rom.
Tänk färgglatt, mitt standardtips för att få i sig olika mineraler och vitaminer samt att få i sig kalorier från fler olika källor.
Ta en gång från varje “del” av julbordet, ta fisken en gång, ta köttet en gång osv. Överdriv inte mängden mat bara för att det finns
Ät lugn så du hinner känna om du är mätt eller inte, är du mätt så behöver du inte mer mat även om det är gott eller äta bara för att maten står på bordet
Tänk på att läsk (ej light) och alkohol är flytande kalorier, där kan du få i dig en del utan att tänka på det.
Om du är som min familj som öppnar julklappar i timmar, tror rekordet var i ca 7 timmar, se till att ha hälsommare snacks framme än enbart julgodis och ta pauser för lite mer “riktig” mat och se till att dricka vatten
För en klimatsmartare jul och ett större utbud så kan du lägga till fler vegetariska alternativ till julbordet; vegansk skagenröra, vegetariska köttbullar, vego-jansson m.m (Se lite recept nedan)
Det är jul en gång per år, se till att njuta av vad du äter och unna dig saker men gå inte till överdrift.
Recept
Vintersallad (4-6 portioner, kanske mer på ett julbord)
1 Salladspåse med blandsallad
1 Granatäpple
200-300 gram strimlad rödkål
1 apelsin
1 äpple
200 gram tomater
1 näve valnötter
Skiva eller strimla äpple, ha gärna på lite citronsaft för att undvika att äpplet oxiderar (blir brunt)
Dela tomaterna
Skala och skiva apelsinen (försök undvika att ha med det vita då det ger en besk smak)
Hacka valnötterna grovt
Lägg salladen på ett fat, ha sen över allt förutom granatäpplet och valnötterna
Dela granatäpple och knacka ut kärnorna samt pressa ut saft (automatisk dressing)
Strössla över valnötterna
Fler recept på sallad:
Vegansk skagenröra (4-6 portioner, kanske mer på ett julbord)
1 röd lök
200 gram tofu
1/2 citron
1/1 kruka dill
1 burk tångkaviar
1 1/2 dl vegansk creme fraiché/grekisk/tukrisk yoghurt
Salt och peppar
Valfritt pepparrot
Finhacka löken
Skär tofun i små bitar
Skölj citronen, riv av zesten från halva citronen. Dela sen citronen
Finhacka dillen
Blanda lök, tofu, creme fraiché, citron zest, tångkaviar, salt och peppar i en skål (samt den eventuella pepparroten som du har rivit)
Kläm ut citronsaft och blanda ner, smaka av
Servera gärna med lite dill och kaviar på toppen för att det ska se snyggare ut
Vegetariska köttbullar (4-6 portioner, troligen mer på ett julbord)
500 gram Formbar färs
1 liten gul lök
Lökpulver
Salt och peppar
1/2 tsk soja
2 tsk dijonsenap
Tina färsen
Finhacka löken
Blanda alla ingredienser i en skål och forma sedan köttbullar
Stek dem i en stekpanna tills de har fått färg
Klart!
Vego-jansson (8 port) (Recept från vegomagasinet)
2 gula lökar, tunt skivade
2 msk mjölkfritt margarin
1 kg potatis
2 msk kapris, finhackad
2 msk saltgurka, finhackad
1 msk ljus sojasås
½ tsk mald kryddpeppar
1 krm mald kanel
0,5 tsk salt
7,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 dl ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin
Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs den gula löken i margarinet tills den mjuknar och blir lätt transparent.
Strimla potatisen fint och blanda med löken i en gratängform.
Mortla kapris och saltgurka till en puré. Du kan även mixa ihop det med en stavmixer. Blanda ner sojasås, kryddpeppar, kanel och salt. Det ska bli en så slät puré som möjligt.
Blanda purén med potatisen och löken. Häll över grädden.
Strö över ströbrödet och klicka på margarinet.
Gratinera din Jansson i 60 minuter tills den har fått fint med färg.
GOD JUL önskar Emma
Personlig Tränare
Utbildare inom träning
Livscoach
www.Empowerbyemma.com