IntensivePT

View Original

Två läs- och/eller julklappstips för dig med ont i ryggen

Du som tillhör de 80% som någon gång i livet får ont i ryggen vet vilken pain in the ass det kan vara. Själv tillhör jag de lyckligt lottade 20% som inte har haft ont i ryggen. Än. Vet att långtidsoddsen inte är till min favör (dessutom, om det är någon tröst, har jag istället både haft nack/skulderbesvär och ont i knäna. Och problem med handleden. Så jag är lika fucked-up som du). 

Ofta vill man ha en quick-fix som likt Jesus helar bort alla besvär men tyvärr fungerar det sällan på det viset - det kräver betydligt mer. Av dig. Och mig. Vi måste ha tålamod. Vi måste jobba. Vi måste träna och röra oss bra och mer än vi gör idag. Vi måste bort från datorn. Och surfplattan. Och mobilen.  
Och TV:n.
Yes, Playstationet med.  
Men om vi nu ändå insisterar på att parkera ändan i soffan, kan vi med fördel ta med oss en bra bok. Kunskap är nämligen ett inte helt oviktigt steg i läkningsprocessen - eller i förebyggande syfte med för den delen. Och för dig med ont i ryggen kan det vara värt att spana in de här böckerna: 

Ryggvärksexperterna ljuger erbjuder inga mirakellösningar på dina ryggproblem utan målar istället upp ett betydligt bredare perspektiv med en humoristisk twist. Robin Wakeham skriver både roligt och intressant med informationen presenterad på ett lättillgängligt sätt. Vi får bland annat lära oss att lumbago är en dålig allmän term för ’värk i nedre delen av ryggen’ som (ibland) används av läkare för att bli av med patienten och att “du blir bättre i ryggen av att sluta knarka” (Titeln på sanning 4 i tredje delen av boken).
Du hajar. Boken är inte en vanlig tråkbok om smärtfysiologi eller någon klyschig självhjälpsguide. Den kanske i sig inte botar värken men ger dig dels en djupare insikt om besvären och även några goda skratt på vägen.

Robin McKenzie ligger bakom McKenzie-metoden och var en Nya Zeeländare med ett larger than life smile och själv sjukgymnast i grunden. Fokus ligger på specifika individbaserade övningar som ger patienten en stor delaktighet i behandlingen och möjlighet att kontrollera sina egna besvär i kombination med hållningskorrektion. Det kräver något mer av patienten men i gengäld får man större kontroll och mindre beroendeställning och har visat sig vara relativt effektivt vid viss typ av ryggproblematik av mer mekanisk natur. Själv tillämpar jag relativt frekvent en del av McKenzies övningar, både för egen del (nacken, du vet) och för PT-klienter med rygg- eller nackproblem (både förebyggande och för att korta av en episod med akut smärta). Sedan är det långt ifrån någon mirakelmetod men kan vara tämligen effektiv om man tillämpar den på rätt sätt och vid rätt tillfälle. 
Men man måste arbeta lite själv. Och det behöver både du och jag. Även om det är jobbigt. 

En bra start är i alla fall att läsa någon eller båda av ovanstående böcker.