Några Visdomar om träning

Nej. Boken har inget med innehållet att göra. Men den sägs vara ett effektivt vapen mot insomnia. Och bra sömn = bättre återhämtning.

Nej. Boken har inget med innehållet att göra. Men den sägs vara ett effektivt vapen mot insomnia. Och bra sömn = bättre återhämtning.


-Muskelgrupper och olika lyft behöver inte stimuleras med samma frekvens.

-Oavsett vilket progressionssystem du väljer bör du ha ett. 

-Muskelkontakt är alltid bra. Men om du inte bänkar kroppsvikten (minst) och klarar tio pull-ups bör du i första hand rikta ditt fokus mot annat (hint: att bli starkare). 

-Att träna en gång per vecka är för lite men oändligt mycket bättre än ingen. Att träna två gånger i veckan är mycket bättre än en. Tre gånger och vi kan börja snacka resultat. Fyra gånger och du tar din fysik från bra till bättre. Om du har tid och ork för fem pass: grattis, nu har du chans att addera ytterligare 5-10%. Sex gånger i veckan är en gång för mycket för de flesta. 

-Ja, fria vikter är (fortfarande) bättre än maskiner. Det var de på Arnolds tid. Idag är inget annorlunda. 

-Hantlar och skivstång är bättre än kettlebells och ringar för dig som i första hand vill bli starkare och få större muskler. 

-Kolhydrater är gott - se till att förtjäna dem väl med hård träning. 

-Envist fett är fett envist - frågan är om det är värt besväret att bekämpa det. 

-Olympiska lyft tränas bäst med 2-4 reps för optimalt teknikfokus.

-Marklyft med 3-6 reps. En bra kompromiss mellan 'tungt men inte diskbråck-tungt' och 'jobbigt men inte intervallträningsjobbigt'.

-Knäböj med 4-8 reps. Känn dig fri att gå högre om du tror att du har vad som krävs.

-I frontböj brukar rekommendationen vara 'inte över sex reps då övre rygg och skuldergördeln annars kan tröttas ut först'.
   Själv är jag mer inne på huruvida frontböj överhuvudtaget ska vara med i ett program. Jag har flörtat med den många gånger - men alltid blivit sviken. Smärtan är för stor. Handleder, axlar och hals (?) protesterar alltid till slut. Men benen får inte sitt. Kanske som sekundär övning? Eller i ett superset med utfall? 
   Tål att tänkas på. 

-Viktade chins och pull-ups är grymma för att bygga upp överkroppen. Men innan du hänger på tresiffrigt bör du fundera på om du verkligen utför dem i hela rörelseomfånget (från fullt utsträckt till strax nedanför hakan). Dessutom kan du ju fråga dina armbågar (och axlar) en extragång hur det känns att lasta på massa extravikter.

-Detsamma (fast ännu mer) gäller för dips. Yes, jag vet. Du kan låta polaren sitta på ryggen och pumpa ut kvartsreps (dina nyckelben och axelleder hälsar och tackar btw). Det är coolt. Men vore det inte coolare att sänka vikten en aning och utföra hela reps istället. Och kanske även undvika tunga femmor och sexor till förmån för medeltunga åttor och tior.
   Framförallt vore det effektivare och dina axlar skulle hänga med lite längre.

-Isoleringsövningar bör inte tränas alltför tungt. Detta därför:

-Skaderisken blir relativt stor då dessa utförs i open chain och med stor koncentrerad belastning.

-Det är extremt lätt att fuska med tekniken. En sexa med hantellyft åt sidan förvandlas lätt till en övning som ser ut som du imiterar en hoppande apa.
   Jag vill inte se ut som en hoppande apa när jag tränar.
   En tung liggande tricepspress är förutom att den lätt resulterar i tricepstendinopati över tid en dålig imitation av övningen pullover.
   Jag gillar inte dåliga imitatörer.
   Jag såg en man med linne utföra en ny övning häromdagen. Intrigerad kunde jag inte låta bli att titta i smyg. Kanske läge att lära sig något nytt.
   Tills jag insåg att hans hang power cleans med hantlar var en vanlig bicepscurl. Eller, inte en vanlig vanlig. Utan en fuskcurl. En power gungcurl.
   Jag gillar inte fusk.
   Däremot gillar jag att träna i linne. Men det måste man förtjäna. Genom hårt och smart arbete.
   Utan imitationer, fusk och apor.


 

Erik Lavesson